Zagreba Lajfhaki

Što se događa ako jabuke jedete svaki dan, a tko ih ne bi trebao?

Koje su prednosti jabuka – ljekovita svojstva jednog od najukusnijih i pristupačnijih voća.

Jabuke su pravo skladište vitamina, mikroelemenata i drugih tvari korisnih za tijelo. Pridonose njezinom pomlađivanju, jačaju imunološki sustav i pozitivno utječu na metaboličke procese.

A njihova glavna prednost je što je do ovog čudesnog voća lako doći.

Korisna svojstva jabuka

1. Jabuke snižavaju kolesterol

Jabuke sadrže veliku količinu pektina koji redovitom konzumacijom pomaže u čišćenju krvnih žila i značajnom smanjenju razine kolesterola.

Jabuka pojedena s korom može smanjiti kolesterol za 19%. Da biste dobili sličan učinak zelenog čaja, morat ćete popiti 5 šalica.

Fotografija: © Belnovosti

2. Jabuke poboljšavaju stanje kože

Vitamin C, kojim jabuke obiluju, daje koži prirodan sjaj, a vitamini B skupine pomažu u borbi protiv akni i mitesera.

Da bi učinak bio još veći, ove plodove ne treba samo jesti, već im po mogućnosti raditi i maske. Da biste to učinili, pomiješajte jednake dijelove ribane jabuke i meda. Nanesite na lice, ostavite 10 minuta i isperite.

3. Jabuke za mršavljenje

Jabuke su odličan način za mršavljenje. Sadrže samo 47 kcal na 100 grama i bogate su vlaknima. Svakodnevna konzumacija ovog voća pomaže normalizaciji metabolizma.

I što je najvažnije, jabuke sadrže tvari koje sprječavaju pretvaranje ugljikohidrata u masti. Ovo objašnjava učinkovitost dijeta s jabukama i dana posta.

4. Jabuke jačaju imunološki sustav

Četiri kisele jabuke u potpunosti pokrivaju dnevnu potrebu za vitaminom C. Zahvaljujući tome izvrstan su lijek za prevenciju zaraznih bolesti i imaju snažan protuupalni učinak.

Ova nekretnina je sada vrlo relevantna, jer mnogi ljudi moraju provesti vrijeme u hladnim skloništima, a zatim se boriti protiv prehlade. Jabuke vas također mogu spasiti od nedostatka vitamina, povećati razinu hemoglobina i sudjelovati u sintezi kolagena.

5. Jabuke štite štitnjaču

Jabuke sadrže veliku količinu joda, pa ih treba konzumirati za prevenciju bolesti štitnjače. Ovaj element također pomaže u poboljšanju učinkovitosti mentalnog rada.

Tko ne bi trebao jesti puno jabuka?

Osobe s čirom na želucu i dvanaesniku, gastritisom i kolecistitisom trebale bi s oprezom konzumirati jabuke.

Treba biti oprezan i kod konzumacije sjemenki jabuke. Sadrže amigdalin glikozid koji se u želucu pretvara u otrovnu cijanovodičnu kiselinu. Sigurno je pojesti ne više od 5 zrna dnevno.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version