Nije jedna od rijetkih skupih delicija, već je postala simbol blagostanja i milosti, o čemu rječito svjedoči rečenica “sve će biti u čokoladi”.
Čokolada… Kad njuh uhvati divne note ove slastice, sve muke nestaju, a mi smo u “nirvani”.
Zanimljivosti!
– Belgijski znanstvenici proučavali su promjene u količini prodaje u knjižarama: miris čokolade pomogao je u prodaji ljubavnih romana.
– Istraživanje javnog mnijenja među predstavnicama ljepšeg spola iz Francuske i Maglenog Albiona pokazalo je da intimna bliskost ne podnosi nikakvu konkurenciju (kao užitak) u usporedbi s užitkom jedenja čokolade.
Prednosti čokolade
– Pozitivno utječe na srce, smanjujući količinu lošeg kolesterola.
– Zbog teobromina širi krvne žile i snižava krvni tlak, pa je u umjerenim dozama koristan za osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti.
– Pomaže funkcioniranje mozga, poboljšava tijek misaonih procesa i pomaže povećati koncentraciju pri rješavanju intelektualnih problema.
– Poboljšava raspoloženje (zahvaljujući istom teobrominu). Kada ga jedemo, naše tijelo proizvodi serotonin, hormon koji utječe na središnji živčani sustav, izazivajući stanje euforije.
– Pomaže u smanjenju kašlja, budući da je teobromin tvar koja je lijek; Polaganim otapanjem par kvadratića možete pobijediti grlobolju i kašalj.
– Pomaže u jačanju imunološkog sustava.
– Sadrži prirodne tvari kofein i teobromin – stimulanse koji pomažu u prevladavanju umora.
– U malim količinama povoljno djeluje na mentalne sposobnosti djece.
– Pomaže u održavanju mladosti i ljepote: 1 pločica tjedno pomlađuje tijelo (zahvaljujući sadržaju antioksidansa u zrnu kakaovca).
– Ova slatkoća sprječava nastanak karijesa, djeluje antibakterijski i sprječava nakupljanje plaka (ali ipak treba prati zube!).
Nakon što ste se upoznali s takvim svojstvima čokolade, postaje jasno zašto je ovaj proizvod uključen u posebne obroke radnika u zanimanjima koja zahtijevaju izuzetnu snagu i izdržljivost.
Šteta čokolade
– Pospješuje debljanje, budući da je ovaj proizvod vrlo kaloričan (nutritivna vrijednost mu je 400-500 kcal na 100 grama deserta).
– Kod starijih ljudi konzumiranje velikih količina poslastica negativno utječe na koštano tkivo i može uzrokovati osteoporozu.
– Čokolada konzumirana navečer može imati prestimulirajući učinak na živčani sustav, što može dovesti do nesanice.
– Za ljubitelje ovog deserta, štetno je u razdobljima pogoršanja gastrointestinalnih bolesti i dijabetesa.
– Njegova uporaba zakomplicirat će život sladokuscima s tromim crijevima sklonim zatvoru.
– U slučaju pogoršanja gastritisa, peptičkog ulkusa i kolecistitisa, trebate se suzdržati od čokolade nekoliko tjedana. A za akutne bolesti gušterače – mjesec, ili čak dva.
Napomena! Čokolada je proizvod koji brzo upija strane mirise, stoga je treba držati podalje od bilja, začina i parfema. Oni koji vole nositi čokoladu u torbici trebali bi to zapamtiti.
100-125 gr. čokolada sadrži više kofeina nego šalica instant kave.
Za gurmane: kombiniranje čokolade s pićima
– Čokolada s čajem dobra je za srčane bolesnike: dvostruka doza flavonoida (sadrže ih oba proizvoda) sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, blagotvorno djeluje na krvne žile, a time i na stanje srca.
– Kombinacija suhog crnog vina s tamnom čokoladom (s 80% zrna kakaovca) omiljena je među alkoholno-desertnim duetima.
– Mliječna čokolada odlično ide uz bijela vina poput rizlinga.
– Čudna, ali smiješna kombinacija – čokolada s voćem i začinima (osobito paprom) i tamno pivo.
– Klasično posluživanje svih vrsta čokolade – uz nezaslađenu kavu. Ali možete dobiti vatromet okusa koji može iznenaditi svakog gurmana. Da biste to učinili, morate uroniti nekoliko kriški otopljenog deserta na dno šalice, a na vrh možete uliti okrepljujuće piće.