Što se događa ako jedete sirovu lisičarku: kemijski sastav popularnih gljiva

Osim vrganja, među ljudima su posebno omiljene lisičarke. Ljudi čak kažu da lisica ne akumulira zračenje, već ga uklanja.

No, kažu i da se ove gljive mogu jesti sirove, a sve zato što ne spadaju u skupinu “uvjetno jestivih”, već se smatraju upravo “jestivim” gljivama.

Doznajmo što je zdravo kod lisičarki i treba li ih jesti sirove.

Kemijski sastav

Osim što su izvor proteina i ugljikohidrata, ove gljive su bogate vitaminima B (B, B1, B2, B3, B5, B6, B9), A, C, E, D, D2 i PP.

Osim vitamina, sadrže kalcij i kalij, natrij i magnezij, fosfor i fluor, željezo i bakar, mangan i selen, cink i kobalt.

Lisičarke
Fotografija: © Belnovosti

Sljedeći na popisu su aminokiseline i kiseline, polisaharidi kinomanoza i beta-glukani.

Prednosti gljiva

Prvo morate shvatiti da kada se gljive toplinski obrađuju na temperaturama iznad 40-50 stupnjeva Celzija, sve prednosti lisičarki nestaju.

1. Lisičarke su jako dobre za zdravlje. Smatraju se najjačim i prirodnim antiparazitskim lijekom.

2. Otklanjaju teške soli i pomažu kod virusnih infekcija i upale grla.

3. Normalizirajte rad kardiovaskularnog sustava i ojačajte mišiće.

4. Poboljšati vid, stanje kože, noktiju i kose, korisni su za proširene vene i furunculosis, pospješuju zacjeljivanje rana i apscesa.

5. Lisičarke smanjuju razdražljivost, umor, jačaju imunološki sustav.

6. Pomaže u liječenju tuberkuloze i hepatitisa C, prirodni je antibiotik, blagotvoran je za jetru, gastrointestinalni trakt i gušteraču.

7. Sirove lisičarke pomažu u liječenju rahitisa, osteoporoze, anemije, vraćaju mikrofloru u slučaju disbakterioze, učinkovite su u ranim oblicima onkologije, a također uklanjaju toksine.

Je li moguće jesti sirove lisičarke?

Kada jedete pulpu sirovih lisičarki, paraziti u ljudskom tijelu trenutno umiru pod utjecajem polisaharida kinomanoze, koji ne uzrokuje štetu ljudima.

Beta-glukan jača imunološki sustav i štetno djeluje na parazite, a da pritom ne šteti i ljudskom zdravlju.

Stoga su znanstvenici jednoglasni po ovom pitanju i nedvosmisleno odgovaraju – moguće je.

Kontraindikacije

Samo ako imate gastrointestinalne bolesti, alergije, kao i trudnice i dojilje, trebate se suzdržati od jedenja gljiva.

Također, ne biste trebali sakupljati i jesti gljive koje rastu u prljavim područjima.

Ranije smo vam rekli kako “ugasiti” žgaravicu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki