Ljeto počinje s jagodama i drugim bobičastim voćem, a onda se pažnja postupno okreće na koštuničavo voće – trešnje, marelice, breskve.
Svi kažu da je voće zdravo, no je li dovoljno zdravo da ga jedemo svaki dan? Pogledajmo primjer breskvi.
Prednosti breskvi
Osim šećera i vlakana, breskve su izvor vitamina A, C, B, E, K i PP.
Voće je prepuno kalija, željeza, fosfora i magnezija te fluora.
Istovremeno, breskve sadrže antioksidanse, pektine i organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku itd.).
Stoga nema razloga da breskve ne uvrstite u svakodnevnu prehranu.
Tko ima koristi od jedenja breskvi?
Ženama se savjetuje da konzumiraju svježe breskve za povećanje hemoglobina.
Voće je također korisno za buduće majke, jer pomaže u izbjegavanju nedostatka vitamina.
Srčanim bolesnicima također se preporuča jesti breskve, a sve zbog kalijevih soli koje jačaju srce.
Plodovi se preporučuju kod bolesti poput poremećaja srčanog ritma, hipertenzije, ali i za normalno funkcioniranje krvožilnog sustava.
Kontraindikacije
Ako želudac ima visoku kiselost, ne preporučuje se jesti breskve, kao i kod hemoroida, ateroskleroze i tromboflebitisa.