Nar je voće koje je poznato po svom prilično bogatom sastavu.
Konzumira se ne samo kao hrana, već se od njega prave i razni kozmetički preparati.
U ovom članku ćemo vam reći u kojim slučajevima možete uzimati sok od nara, kao i kako koristiti koru od nara.
Prednosti nara
Nar sadrži mnogo različitih vitamina i minerala. Također treba napomenuti da nije samo zdrav, već i vrlo ukusan.
Svi znaju o korisnim svojstvima nara, ali ne znaju svi koje su komponente ovog voća dopuštene za konzumaciju. Saznajmo detaljnije o čemu govorimo.
Vitamini u soku od nara
Ovo voće sadrži vitamine A, E, C, beta-karoten i druge. Ovi vitamini jačaju ljudski imunološki sustav i povećavaju otpornost organizma na infekcije.
Sjemenke nara također su bogate vitaminima i sadrže tvari korisne za ljude.
Minerali i elementi u tragovima sadržani u plodovima i sjemenkama nara pozitivno utječu na zdravlje.
Glavna karakteristika nara je sadržaj pektina, tvari koja ima adstrigentno djelovanje. Pektini pomažu u uklanjanju različitih otpadaka i toksina iz tijela.
Nar sadrži veliku količinu antioksidansa. Zahvaljujući tim tvarima tijelo blokira slobodne radikale koji mogu uzrokovati razne vrste bolesti: rak, srčani udar, moždani udar.
Zahvaljujući prisutnosti fitoncida sadržanih u naru, poboljšava se stanje dišnih puteva. Također ublažavaju živčanu napetost.
Osim toga, šipak pomaže kod prehlade i bolesti grla. To je zbog činjenice da pulpa nara ima antibakterijska i antiseptička svojstva.
U kozmetici se nar koristi kao osnova za pripremu hranjivih maski za kožu.
Još jedna prednost nara je njegova sposobnost da kožu učini glatkom i glatkom. Dobar je za one koji imaju bore i akne na licu. Nar je odličan pomagač u borbi protiv ovih nesavršenosti kože.
Tko ne bi trebao jesti šipak?
Korištenje soka od nara je kontraindicirano u slučaju individualne netolerancije na proizvod.
Strogo je zabranjeno piti sok za gastritis s visokom kiselošću.