Zagreba Lajfhaki

Što se događa ako se odreknete bijelog kruha: neočekivane dobrobiti za zdravlje i figuru

Mnogi ljudi razmišljaju o izbacivanju bijelog kruha iz prehrane. Ali što će se točno dogoditi s tijelom ako se odreknete ovog popularnog proizvoda?

Smanjena razina šećera u krvi

Bijeli kruh, mnogima omiljen, pravi je neprijatelj ako pokušavate održati stabilnu razinu šećera u krvi.

Činjenica je da je bijeli kruh bogat jednostavnim ugljikohidratima, koje tijelo lako i brzo razgrađuje, trenutno povećavajući razinu glukoze u krvi.

Rezultat su oštre fluktuacije šećera, što može dovesti do negativnih zdravstvenih posljedica. Ove fluktuacije mogu izazvati osjećaj umora i gladi ubrzo nakon jela.

Izbacivanje bijelog kruha iz vaše prehrane pomaže u izbjegavanju ovih fluktuacija, što može poboljšati vaše cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od dijabetesa.

Fotografija: Pixabay

Gubitak viška kilograma

Izbjegavanje bijelog kruha pomoći će vam da smršavite. Bijeli kruh sadrži mnogo kalorija i malo hranjivih tvari.

Zamjenom s hranjivijim namirnicama smanjit ćete ukupnu kalorijsku ravnotežu i poboljšati metabolizam.

Uključivanje cjelovitih žitarica, povrća i izvora proteina u vašu prehranu pomoći će vam da se duže osjećate siti, što smanjuje rizik od prejedanja i potiče gubitak težine

Poboljšana probava

Isključivanje bijelog kruha iz prehrane pozitivno utječe na funkcioniranje probavnog sustava.

Za razliku od kruha od cjelovitog zrna, bijeli kruh od rafiniranog brašna ima malo vlakana.

To može dovesti do probavnih problema kao što je zatvor i poremećaja zdravog funkcioniranja gastrointestinalnog trakta. Zamjenom namirnicama bogatim vlaknima, poput kruha od cjelovitih žitarica, povrća i voća, možete poboljšati pokretljivost crijeva i izbjeći mnoge neugodne probavne tegobe.

Povećane razine energije

Mnogi ljudi primjećuju da se nakon odricanja od bijelog kruha osjećaju više energije.

Od bijelog kruha često se osjećate umorno zbog naglih skokova razine šećera u krvi. Prelazak na uravnoteženiju prehranu pomaže stabilizirati razinu energije i izbjeći iznenadne slomove.

Za razliku od hrane s visokim glikemijskim indeksom, koja uzrokuje iznenadne skokove šećera u krvi, hrana s niskim glikemijskim indeksom pruža lagani, dugotrajni porast energije.

To vam omogućuje dulji osjećaj sitosti, sprječava glad i nekontrolirano grickanje.

Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti

Izbacivanje bijelog kruha iz prehrane pomaže u poboljšanju zdravlja srca i krvožilnog sustava.

Bijeli kruh sadrži značajne količine rafiniranih ugljikohidrata, koji mogu povećati razinu lošeg kolesterola i povećati rizik od srčanih bolesti.

Prelazak na cjelovite žitarice, koje su bogate vlaknima i zdravim masnoćama, može pomoći u snižavanju kolesterola i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Poboljšano stanje kože

Mnogi ljudi primjećuju da odricanje od bijelog kruha ima pozitivan učinak na stanje kože. Bijeli kruh može pridonijeti upalnim procesima u tijelu, što negativno utječe na kožu.

Ako ga zamijenite hranom bogatom antioksidansima i vitaminima, možete primijetiti poboljšanje tena, smanjenje broja prištića i opće poboljšanje stanja kože.

Jačanje imunološkog sustava

Izbjegavanje bijelog kruha pomaže u jačanju imunološkog sustava. Namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore, što jača imunološki sustav.

Također je važno smanjiti unos šećera i rafiniranih ugljikohidrata kako biste smanjili upale u tijelu i povećali otpornost na infekcije.

Lakoća prijelaza na zdravu prehranu

Odricanjem od bijelog kruha lakše ćete prijeći na zdravu prehranu. Često postaje “prazan” proizvod koji ne koristi tijelu. Zamjenom s nutritivno vrijednijim namirnicama lakše ćete održavati zdravu prehranu i unijeti sve potrebne vitamine i minerale, što poboljšava vaše cjelokupno zdravlje i kvalitetu života.

Ranije smo vam rekli kako shvatiti ide li proces mršavljenja.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version