Što se događa ako svaki dan jedete češnjak: dovoljan je jedan režanj

Biljka češnjaka pripada obitelji Amaryllidaceae, a njeni rođaci uključuju prekrasno cvijeće kao što su hippeastrum, klivija, euharis i narcis.

Stvarno dobro društvo? Ali cvijeće je cvijeće, a danas nas zanima povrtna kultura češnjak.

I odmah osjetimo peckanje na jeziku i u ustima, miris i okus.

Ali to nisu jedine kvalitete koje posjeduje.

Češnjak sadrži bogatu kombinaciju hranjivih tvari i vitamina. Sadrži vitamine B skupine (B1, B3, B4, B6), kalij, kalcij, fosfor, magnezij, natrij, sumpor, vitamin C.

češnjak
Fotografija: © Belnovosti

Povrće ima dosta kalorija, 149 kcal na 100 grama, ali to ne prijeti pretilosti. Uostalom, malo je vjerojatno da itko može pojesti barem 100 grama češnjaka odjednom. Ali postoji još jedna opasnost.

Češnjak aktivno stimulira proizvodnju želučanog soka, a time i povećava apetit.

Prednosti češnjaka

Zbog visokog sadržaja fitoncida u svom sastavu, češnjak ima snažno baktericidno, antivirusno, pa čak i antihelmintičko djelovanje. Sve ove kvalitete službeno su potvrdili znanstvenici iz cijele svjetske zajednice.

Svima je dobro poznat način korištenja češnjaka u razdobljima povećane učestalosti virusnih i prehladnih bolesti.

U takve svrhe koriste se nasjeckani češanj češnjaka koji se stavlja u prostorije za dezinfekciju zraka od patogenih virusa. Metoda je vrlo učinkovita i koristi se desetljećima. Često se koristi u dječjim grupama, školama i vrtićima.

Vrijedno je spomenuti onkoprotektivno svojstvo ove biljke. Tvar alicin sadržana u češnjaku može znatno smanjiti rizik od razvoja raka pluća. Budući da je antioksidans, uništava tumorske stanice.

Češnjak se također široko koristi u narodnoj medicini u različitim zemljama svijeta, poput Indije, Kine, Francuske i Italije.

Postoje biljni lijekovi stvoreni na bazi ekstrakta češnjaka, koji su u velikoj potražnji.

Dakle, ako svaki dan pojedete režanj češnjaka, možete:

  • ojačati imunološki sustav, koji pomaže u borbi protiv prehlade;
  • niži krvni tlak;
  • smanjiti razinu “lošeg” kolesterola;
  • smanjiti razinu šećera u krvi;
  • smanjiti rizik od razvoja raka.

Šteta za tijelo

Ovdje se mora reći da povrće ne donosi nikakvu izraženu štetu. Ali nedvojbeno postoje ograničenja u korištenju. I evo ih:

  • nemojte ga jesti na prazan želudac (može izazvati bol u želucu, peckanje, mučninu);
  • ne koristiti u bolesnika s dijagnosticiranom epilepsijom (može izazvati napadaj);
  • individualna netrpeljivost;
  • s pogoršanjem bolesti gastrointestinalnog trakta.
Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki