Što se događa ako svaki dan jedete indijske oraščiće?

Originalnost oblika i ljekovitost indijskog oraha privukla je pažnju potrošača.

Ako se ranije indijski oraščići praktički nisu jeli, danas se prodaju u svakom supermarketu, dodaju se slastičarskim proizvodima i aktivno koriste u kozmetologiji.

Indijski orah se uzgaja u Indiji i Južnoj Americi, iako se potonja regija smatra rodnim mjestom ovog oraha, ali je svoje putovanje svijetom započeo u Brazilu. Indijski oraščići se lako transportiraju, pa u Rusiju stižu u izvrsnom stanju.

U pravilu se orasi prodaju rezani – to je zbog otrovne membrane čije ulje uzrokuje opekline. Stoga neiskusna osoba neće moći pravilno izrezati indijski orah – to rade stručnjaci.

Indijski orah kalorija

Indijski orah sadrži oko 600 kcal na 100 grama, što ovaj proizvod čini visoko hranjivom namirnicom.

Indijski oraščić
Fotografija: Pixabay

U principu, to je razlog da ga kao hranu koriste ljudi s izraženom distrofijom, anemijom i drugim bolestima koje nastaju zbog nedovoljne kalorijske prehrane.

Korisna svojstva orašastih plodova

Koja su korisna svojstva indijskih oraščića? No, ima ih dosta, kao i svih orašastih plodova koji se jedu i koriste u kozmetičke svrhe. Što se tiče sadržaja masti, indijski oraščići su mnogo inferiorni od oraha, iako se pri konzumiranju jasno osjeća masni, nježni okus.

Indijski oraščići sadrže i nezasićene i zasićene masne kiseline, dijetalna vlakna i prirodnu saharozu koja je praktički bezopasna za ljudski organizam. Indijski oraščići sadrže ugljikohidrate, proteine ​​i masti.

Među vitaminima koji čine indijski orah, vrijedi istaknuti skupinu B, koja je vrlo korisna za žensko tijelo, vitamin E i PP.

Cink i bakar, kalcij i natrij, mangan i kalij, željezo i selen minerali su koje vaše tijelo dobiva konzumiranjem indijskih oraščića.

Nezasićene masne kiseline pomažu u normalizaciji kolesterola u krvi, pa ako uzimate indijske oraščiće, vaša krv će uvijek biti očišćena od štetnih tvari – kolesterola.

Nezasićene masne kiseline povoljno djeluju i na moždane stanice, za čiju cjelovitost membrana su potrebne biljne masne komponente.

Prednosti i štete od indijskih oraha

Jedući indijske oraščiće čovjek pomaže prirodnom čišćenju zuba od bakterija, jer ovi orašasti plodovi sadrže komponente koje ubijaju zubne mikrobe.

Ipak, to ne znači da ne treba prati zube. U Africi se pastom od zdrobljenih indijskih oraščića i meda liječe bolni zubi i desni tako što se njome maže usna šupljina.

Vitamin E sadržan u ovim egzotičnim orašastim plodovima ima blagotvoran učinak na reproduktivni sustav muškaraca i žena te na stanje kože.

Pacijentima koji se obraćaju dermatolozima s problemima psorijaze i ekcema preporučuje se jesti indijske oraščiće.
Ljuska, od koje se priprema izvarak, liječi bradavice, pukotine na koži i dermatitis. Ako želite ojačati svoj imunološki sustav, onda redovito konzumirajte indijske oraščiće, tim više što zbog svojih prehrambenih svojstava ovaj orah mogu jesti i osobe s prekomjernom i premalo težinom.

Uvarak od oraha i orašasti plodovi koriste se za bronhitis i upalu pluća, za razne virusne bolesti i astmu, jer orašasti plodovi imaju tonična i stimulirajuća, antiseptička i antimikrobna svojstva.

Indijski oraščići od velike su važnosti u zdravoj prehrani starijih ljudi jer održavaju normalne krvne žile i srce. Mogu ga jesti osobe koje boluju od dijabetesa.

Ne preporučuje se jesti indijske oraščiće osobama koje imaju bubrežne bolesti. Osobe s osteoporozom trebaju ograničiti unos indijskih oraščića.

To je zbog prilično visoke koncentracije oksalata u indijskim oraščićima – te tvari, kada se jako nakupljaju u tijelu, kristaliziraju i oštećuju apsorpciju kalcija.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki