Pistacije su izvrstan izvor biljnih proteina, kao i mnogih hranjivih tvari i zdravih masti.
Ako želite biti zdravi i lijepi, svakako ih jedite barem jednom tjedno u malim porcijama.
Pistacije sadrže sljedeće tvari.
– Nezasićene masti.
– Omega-3 masne kiseline.
– Vlakna.
– Vitamin E.
– L-arginin.
Pistacije također mogu biti dobre za vaše zube i desni jer sadrže mikronutrijente kao što su fosfor, magnezij, kalij, cink i kalcij.
Prednosti pistacija su sljedeće.
Zdravlje srca
Pistacije smanjuju razinu “lošeg” kolesterola i reguliraju količinu šećera u krvi.
Bogate su antioksidansima, a sadrže i vitamin A i vitamin E. Uklanjaju upale, štite krvne žile i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Sprječavanje dijabetesa
Pistacije: koristi i štete – mnogi znanstvenici razmišljaju o ovom pitanju.
Konzumacija pistacija može spriječiti dijabetes tipa II. Jedna šalica pistacija sadrži 60 posto preporučene dnevne vrijednosti fosfora. Ovaj mineral također pretvara proteine u aminokiseline, a također regulira razinu glukoze u krvi.
Cirkulacija
Pistacije su izvor vitamina B6. Vitamin B6 je važan, sudjeluje u stvaranju hemoglobina, proteina, te je odgovoran za kretanje krvi do stanica.
Zdrav živčani sustav
Vitamin B6 blagotvorno djeluje na živčani sustav. Ima važnu ulogu u stvaranju mijelina, izolacijske ovojnice oko živčanih vlakana. Osim toga, vitamin B6 potiče sintezu serotonina, melatonina, epinefrina i gama-aminomaslačne kiseline.
Zdravlje očiju
Prednosti orašastih plodova za vid su neporecive. Pistacije sadrže dva karotenoida kojih nema u većini orašastih plodova, kao i lutein. Ovi antioksidansi štite tkiva od oštećenja slobodnih radikala. Konzumacijom pistacija sada možete izbjeći probleme s vidom u odrasloj dobi.
Blistava koža
Pistacije su izvor vitamina E, snažnog antioksidansa topljivog u mastima potrebnog za održavanje cjelovitosti staničnih membrana, pa pomaže u poboljšanju stanja kože. Vitamin E štiti je od ultraljubičastih zraka i svakodnevno štiti od preranog starenja i raka kože.
Visok sadržaj proteina
Pistacije sadrže veliku količinu proteina u usporedbi s drugim orašastim plodovima poput badema, indijskih oraščića, lješnjaka i oraha.
Količina proteina u pistaćima je 6 g na 30 grama, što je najviše u usporedbi s ostalim orašastim plodovima.
Udio masti u pistaćima je također najniži u usporedbi s ostalim orašastim plodovima, samo 13 grama na 30 grama.