Što se događa s tijelom ako jedete heljdu svaki dan

Heljda je neizostavan proizvod u prehrani svake osobe kojoj je stalo do dugovječnosti, zdravog tijela i njegove vitkosti.

Heljda ima mnogo vrijednih svojstava, prekrasan bogat okus i sastav koji je jedinstven u svom djelovanju na tijelo.

Znanstvenici već stoljećima proučavaju sjemenke heljde i neprestano otkrivaju sve više i više korisnih svojstava ove nevjerojatne biljke.

U Rusiji se ovo posebno žito s ljubavlju i poštovanjem nazivalo “mati grčka”. Kaše, prva jela, sve vrste nadjeva od sjemenki heljde nisu bile prevedene na stolove ruskih ljudi. Poznata blagdanska poslastica – odojak s kuhanom i aromatičnom heljdinom kašom – već je postala svojevrsna “vizit karta” iskonsko ruske kuhinje.

Heljda sadrži mnoge tvari važne za čovjeka, od kojih su neke jedinstvene. Na primjer, komponente proteina kao što su arginin i lizin. Omogućuju izjednačavanje nutritivne vrijednosti zrna heljde s mesom. U proizvodu praktički nema masti, a glavno bogatstvo je u vitaminima B9, B6 i B1, nezasićenim masnim kiselinama, aminokiselinama, vitaminima E i K, A.

heljda
Fotografija: © Belnovosti

Ima puno vlakana koja su korisna za probavni sustav. I širok raspon mikroelemenata. Veliki udio među njima je željezo, kalij, silicij, cink, fluor, mangan i krom. U zrncima su također pronađeni kobalt, jod, nikal, molibden, pa čak i titan.

Česta konzumacija raznih jela od vrijednih žitarica pomaže u jačanju srčanog mišića i poboljšanju mikrovaskularne propusnosti. Heljdina kaša posebno se preporučuje ženama za ublažavanje bolova i neugodnih simptoma tijekom menstruacije.

Stabilizira hormonalne razine i poboljšava stanje heljde tijekom menopauze. Žitarice mogu poboljšati raspoloženje i otkloniti letargiju i stres.

Heljdina dijeta je najkraći put do jakih i lijepih noktiju, čiste i glatke kože, guste kose i oštrog vida. Ako netko pati od napadaja hipertenzije, konzumacija heljde će izjednačiti situaciju. Liječnici propisuju pripremu jela od žitarica za pacijente s proširenim venama i aterosklerozom. Heljdina kaša pojedena ujutro savršeno će se nositi s oteklinama i dati vam snagu.

Budući da su žitarice bogate magnezijem i folnom kiselinom, korisne su u borbi protiv raznih vrsta živčanih poremećaja i nesanice. Proizvod je također glavni neprijatelj anemije, koja često pogađa djecu i trudnice. Za njih je heljda važna komponenta dnevnog jelovnika.

S bogatim skupom korisnih vitamina, kiselina i drugih elemenata, kalorijski sadržaj heljde je relativno nizak – 315 kcal na 100 grama proizvoda. Uzimajući u obzir navedena korisna svojstva i takvu energetsku vrijednost, zdrave žitarice su među vodećima među dijetalnim proizvodima.

Pretilost, dijabetes, povišeni kolesterol – takvi se problemi lako rješavaju uz pomoć popularne heljdine dijete. Štoviše, bez ugrožavanja općeg stanja, možete se držati njegovih nježnih varijacija tjednima.

Glavno pravilo je jesti niskokalorični i hranjivi proizvod u kuhanom, ali prirodnom obliku. Drugim riječima, bez prisutnosti masti (maslac, kiselo vrhnje, umaci, majoneza) ili mesnih proizvoda u jelu.

U nekim opcijama prehrane dopušteno je začiniti kašu vrtnim biljem (kopar ili cilantro). Ali šećer, med, sol ili ljuti začini nisu dopušteni! Uz heljdinu kašu dodajte jedan posto fermentiranog pečenog mlijeka ili kefira, negaziranu mineralnu vodu i biljni čaj. Jedite u skromnim porcijama, ali do 5-6 puta tijekom dana posta ili svakog dana dijete. Bolje je kuhati navečer. Žitarice možete kuhati u laganom kuhalu, tada će imati okus pirjanog jela – kao iz ruske peći.

A najčešći način pripreme zdrave heljde je sljedeći: 200 grama zrna prelije se s 2,5-3 obične čaše tek prokuhane vode.

Keramičke posude ili tave s debelim stijenkama čvrsto se zamotaju i stavljaju preko noći pod “krzneni kaput” od pokrivača ili vunenih predmeta.

Ujutro je spremna divna hrana koja će tijelu dati zdravlje, energiju i raspoloženje. Usput, mršavljenje na heljdi prepoznato je kao jedno od najučinkovitijih – od osam do deset kilograma može se “spaliti” u tjedan dana na dijeti od heljde. Ali čak i jedan dan takvog posta tjedno bit će dovoljan da držite svoju težinu pod kontrolom.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki