Što se događa s tijelom ako jedete kivi svaki dan: zdravstvene koristi i štete

Kivi je egzotično voće koje je steklo popularnost zbog svog okusa i korisnih svojstava.

Bogat vitaminima i antioksidansima, kivi je često uključen u prehranu onih koji vode zdrav način života.

Ali je li sigurno jesti ovo voće svaki dan?

Kakve koristi tijelu donosi dnevna porcija kivija i do kakvih posljedica može dovesti zlouporaba?

Na sva ova pitanja stručnjaci su dali iscrpne odgovore.

kivi
Fotografija: © Belnovosti

Vitaminska bomba za imunitet

Kivi je pravo skladište vitamina C. Jedan plod sadrži dnevnu potrebu ovog važnog elementa potrebnog za jak imunitet.

Redovita konzumacija kivija pomoći će tijelu da se odupre prehladama, ojača krvne žile i poboljša stanje kože.

Vitamin C također je snažan antioksidans koji štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Probava pod kontrolom

Kivi je bogat dijetalnim vlaknima, što pomaže u normalizaciji probave.

Vlakna poboljšavaju pokretljivost crijeva, sprječavaju zatvor i potiču eliminaciju toksina.

Osim toga, kivi sadrži aktinidin, biljni enzim koji pomaže u razgradnji proteina i olakšava probavu.

Srce pod zaštitom

Kalij sadržan u kiviju ima blagotvoran učinak na rad kardiovaskularnog sustava.

Ovaj mineral regulira ravnotežu vode i soli, snižava krvni tlak i jača srčani mišić.

Redovita konzumacija kivija smanjuje rizik od razvoja hipertenzije, ateroskleroze i drugih srčanih bolesti.

Ljepota iznutra

Kivi je izvor vitamina E i antioksidansa koji blagotvorno djeluju na stanje kože, kose i noktiju.

Vitamin E poboljšava cirkulaciju krvi, ubrzava procese regeneracije stanica i štiti kožu od preranog starenja.

Antioksidansi neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala koji uništavaju kolagen i elastin koji su odgovorni za čvrstoću i elastičnost kože.

Mjere opreza: kada kivi nije prijatelj, već neprijatelj

Unatoč svim dobrobitima, kivi u nekim uvjetima može biti štetan. Kivi je jak alergen.

Alergijska reakcija na kivi može uključivati ​​svrbež, crvenilo kože i oticanje jezika i grla.

Ako se pojave takvi simptomi, trebali biste odmah prestati jesti voće i posavjetovati se s liječnikom.

Pretjerana konzumacija kivija može dovesti do probavnih smetnji: proljeva, nadutosti, žgaravice.

Osobe koje pate od gastritisa s visokom kiselošću, čira na želucu ili dvanaesniku trebaju izbjegavati jesti kivi tijekom pogoršanja.

Kivi u prehrani: pronaći sredinu

Uključivanje kivija u vašu svakodnevnu prehranu može koristiti vašem tijelu. Međutim, važno je zapamtiti mjeru.

Za odraslu osobu dovoljna su 1-2 kivija dnevno.

Trebali biste početi koristiti novi proizvod s malim obrocima, pažljivo promatrajući reakciju tijela.

Ranije smo vam rekli što dodati u čašu vode za dobrobit i okus.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki