Zagreba Lajfhaki

Što trebate jesti da biste održali dobar vid: odgovaraju stručnjaci Rospotrebnadzora

Dugo je vremena bilo općeprihvaćeno da možete poboljšati vid jedući borovnice.

No, iako je bobica dobra za zdravlje, nije jedina koja ima pozitivan učinak na oštrinu vida.

Stručnjaci Rospotrebnadzora govorili su o tome koje namirnice treba uključiti u prehranu za podršku vidu.

Lutein

Ovaj pigment ima pozitivan učinak na vidnu oštrinu (uključujući sposobnost gledanja u sumraku i mraku), blokirajući do 40% štetnog ultraljubičastog zračenja. Također jača stijenke krvnih žila u očima.

Luteinom su bogate borovnice, špinat, kao i brokula i prokulica, crni ribiz, rajčica i mrkva, bundeva i tikvice.

Fotografija: © Belnovosti

Štoviše, toplinska obrada poboljšava probavljivost luteina.

Zeaksantin

Žuti plodovi sadrže ovaj pigment. Njegova svojstva su slična luteinu.

U prehrani treba uključiti kukuruz, grašak, bundevu i dinju, breskve, mango, šafran, papriku, koji se mogu jesti svježi ili prerađeni.

Vitamin A i beta karoten

Ove tvari su odgovorne za vlaženje rožnice i dio su pigmenta mrežnice. Njegov nedostatak smanjuje sposobnost vida u mraku.

U žumanjku kokošjih jaja i maslacu ima puno vitamina A. Beta-karotena ima puno u mrkvi, kao i narančastom povrću i voću.

Ali vitamin A se bolje apsorbira ako jedete povrće s biljnim uljem ili kiselim vrhnjem.

Vitamin E

Odgovoran za intraokularni tlak, sprječava promjene na mrežnici.

Ima ga u izobilju u proklijaloj pšenici (1 žlica klica jednaka je dnevnoj dozi vitamina E), orašastim plodovima, avokadu, špinatu i nerafiniranom biljnom ulju.

Cinkov

Cink sprječava starenje leće i potiče apsorpciju vitamina A i E.

Ima ga dosta u sjemenkama sezama, orasima, govedini, kikirikiju, mahunarkama i jajima.

Omega-3 i Omega-6

Sprječava isušivanje rožnice i sprječava razvoj katarakte.

Ima ih u izobilju u masnoj morskoj ribi (losos, haringa i skuša), lanenom ulju, sjemenkama i orašastim plodovima.

Exit mobile version