Približavanje sezone gripe i ARVI čini sve da razmišljaju, ako ne o cijepljenju, onda barem o jačanju imunološkog sustava.
Iz navike, neki se ljudi oslanjaju na agrume, drugi na farmaceutske lijekove.
Liječnica Zadyne Khudoyan u intervjuu za 76.RU rekla je koju hranu treba dodati u prehranu za jačanje imunološkog sustava.
Što jesti za jačanje imunološkog sustava?
1. Biljno ulje, ali ne samo maslinovo. Sve vrste ovih proizvoda bogate su vitaminom E.
Preporuča se unos 1-2 žlice biljnog ulja (ne termički obrađenog) dnevno.
2. Svježa rajčica ili sok od rajčice. Izvor je antioksidansa likopena i tvari korisnih za imunološki sustav.
3. Definitivno jabuke i agrumi. Voće će pomoći nadoknaditi nedostatak vitamina C, kao i željeza.
4. Crveno meso sadrži selen koji je neophodan za rad štitnjače. Puretina je dobra perad za jačanje imunološkog sustava.
5. Prirodni med sadrži folnu kiselinu, flavonoide i druge organizmu potrebne vitamine.
6. Obavezno uključite u prehranu fermentirane mliječne proizvode koji sadrže bifidobakterije, korisne za pravilan rad crijeva.
7. Orahe i indijske oraščiće preporuča se svakodnevno konzumirati. Izvor je magnezija, kalija i Omega-3.
Specijalist također savjetuje jesti svježe povrće i voće različitih boja. Svi su korisni na svoj način i razlikuju se u sastavu mikroelemenata.