Stručnjak nam je objasnio trebamo li meso prati prije kuhanja

Pri rukovanju sirovim mesom postoje rizici. Stoga je potrebno temeljito oprati posuđe, daske za rezanje i površine na kojima se te namirnice nalaze. Ali što je sa samim mesom? Trebamo li ga oprati prije kuhanja? Odgovorila je nutricionistica klinike Mayo Anya Hill.

“Kada je u pitanju povrće, pranje pomaže da se riješite pijeska ili druge prljavštine. Time se smanjuje broj mikroba na površini. Ali kada je riječ o mesu i peradi, to je sasvim druga priča“, kaže Hill.
Smrtonosno! Ovih 5 infekcija dolazi od zdrave hrane i ubijaju nas

Naglasila je da se meso i perad ne isplati prati jer se time povećava opasnost od širenja bakterija u kuhinji i tijelu kuhara. Sigurno je kuhati meso izravno iz pakiranja jer tvornice imaju postavljene sustave koji sprječavaju rast bakterija.

Hill je naglasio kako je puno važnije dovesti meso na pravu temperaturu. Ovo će ubiti sve bakterije. Dakle, moramo znati da se piletina treba zagrijati na temperaturu od 74 stupnja Celzijusa, govedina, svinjetina i janjetina na 63 stupnja, a mljevena junetina je sigurna za jelo na temperaturi od 71 stupanj. Temperaturu mesa možete mjeriti posebnim termometrom sa sondom.

/zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki