Svatko bi to trebao znati: POPIS najboljih masnoća za kuhanje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) daje preporuke prema kojima masnoće u našem jelovniku ne bi smjele prelaziti 30% dnevnog kalorijskog unosa. To su naravno prosječne vrijednosti, a svatko od nas ima svoje potrebe.

Zdrave masti hrane mozak

Moramo razmisliti hoćemo li mast koristiti za salatu, prženje ili pečenje. Ako je mast zdrava u svom sirovom obliku, to se može dramatično promijeniti tijekom toplinske obrade.

Što se tiče odabira masnoće za kuhanje, mogućnosti su brojne. No, da bi izbor bio zdrav, važno je što se događa s masnoćom nakon toplinske obrade.

Kod kuhanja na višoj temperaturi dobro je koristiti ulja koja su postojana i ne oksidiraju lako. Kada mast reagira s kisikom i oksidira, nastaju slobodni radikali i drugi štetni spojevi koje svakako ne želite konzumirati.

Najvažniji čimbenik u određivanju otpornosti određene masti na oksidaciju tijekom toplinske obrade je relativni stupanj zasićenja masnih kiselina. Zasićene masti imaju samo jednostruke veze u svojim molekulama, mononezasićene masti imaju jednu dvostruku vezu, a polinezasićene masti imaju dvije ili više.

Drugi važan čimbenik pri odabiru masnoće za kuhanje je plamište – temperatura na kojoj se mast raspada i pretvara u dim. Što je viši, to bolje.

Dr. Kamen Danov, dr. med.: Steatoza jetre je “betoniranje” masti u stanici

Evo koje su masnoće najkorisnije za salate te za prženje i pečenje:

Najbolje masti za salate

Bučino ulje – Bučino ulje se koristi od prije 300 godina. U kulinarstvu se najčešće dodaje slasticama, juhama, salatama, umacima, varivima.

Maslac od orašastih plodova – malo su skuplji, ali imaju dosta jak okus. Dovoljna je mala količina da salata ima bogat okus.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje – savršena zdrava masnoća koja se lako kupi za preljev salata.

Sezamovo ulje – odlično za aromatiziranje salate od kupusa. S njim morate biti jako oprezni jer ima jak okus.

Laneno ulje pogodno je za salate i pečenje zbog niske točke dimljenja.

Najbolje masnoće za prženje i pečenje

Ulje avokada izvrsno je za vaša kulinarska remek djela, posebno ona koja zahtijevaju visok stupanj pripreme.

Neslućene dobrobiti masti

Suncokretovo ulje nije idealan izbor za masnoću za prženje, no njegova pristupačna cijena čini ga mašću izbora mnogih kućanstava. Rafinirano ulje počinje dimiti na temperaturi od 227 stupnjeva, a nerafinirano – tek na 107. Dakle, ako govorimo o prženju, bolje je koristiti rafinirano ulje.

Repičino ulje – ovo je odlično ulje za kuhanje jer je neutralnog okusa, lagane teksture, visoke otpornosti na toplinu.

Kokosovo ulje savršeno je za prženje. Sadrži 90% zasićenih masnih kiselina, može sniziti razinu kolesterola u tijelu.

I još jedan jednostavan vodič – masti s niskom točkom dimljenja prikladnije su za aromatiziranje salata i jela nakon što su pripremljena. Za prženje i pečenje preporučuju se masnoće s visokom točkom dimljenja.

Korisni savjeti za artritične bolove u zglobovima

Ovdje je točka dimljenja različitih masti:

Kokosovo ulje – do 177°C
Bademovo ulje – do 220°C
Suncokretovo ulje, nerafinirano – do 107°C
Suncokretovo ulje, rafinirano – do 227°C
Laneno ulje – do 107°C
Hladno prešano maslinovo ulje – do 160°C
Hladno prešano maslinovo ulje niske kiselosti 207°C
Djevičansko maslinovo ulje – do 216°C
Normalni kravlji maslac – do 177°C
Susam, nerafiniran – do 177°C
Sezamovo ulje 210°C
Ulje sjemenki grožđa – do 216°C
Kukuruz, rafinirano ulje 232°C
Kukuruzno, nerafinirano ulje – do 160°C
Svinjska mast – do 180°C

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki