Zagreba Lajfhaki

Sve što trebate znati o vitaminu K

Foto: iStock/Gulliver

Svi smo čuli za vitamine A, B, C, D, čak i E, ali što je s K? Vitamin K je vjerojatno jedan od najmanje poznatih vitamina.

Vitamin K ima dva prirodna oblika: K1 (filokinon) i K2 (menakinon). K1 se dobiva iz zelenog lisnatog povrća, dok se K2 može pronaći u fermentiranoj hrani. Također, naša tijela sintetiziraju K2 iz crijevne flore ili bakterija.

Djelovanje i koristi vitamina K za tijelo

Vitamin K sintetizira proteine ​​koji su neophodni za sprječavanje zgrušavanja krvi. Njegov nedostatak može uzrokovati prekomjerne modrice ili krvarenje.

Djeluje s vitaminom D, pomaže u opskrbi kostiju kalcijem, čineći ih jačima. Niske razine vitamina K mogu dovesti do povećanog rizika od prijeloma.

Ostale dobrobiti vitamina K koje nisu u potpunosti znanstveno dokazane uključuju zaštitu od kalcifikacije arterija i vena te smanjenje rizika od raka prostate i Alzheimerove bolesti.

Konzumiranje hrane bogate vitaminom K pomaže zdravlju srca, gustoći kostiju, vraća oralno zdravlje i smanjuje rizik od infekcija.

Preporučeni dnevni unos (RDA) vitamina K varira ovisno o dobi, spolu i težini – jednostavna smjernica za odrasle (preuzeta od Nacionalne zdravstvene službe – NHS, UK) je 0,001 mg vitamina K za svaki 1 kg tjelesne težine.

Prirodni izvori vitamina K u hrani

Bilje – kadulja, majčina dušica, peršin, korijander, origano i vlasac.

Zeleno lisnato povrće – kelj, špinat, senf, kupus, cikla, repa

Salate od povrća – zeleni luk, potočarka, cikorija, zelena salata, crvena salata, celer i ledena salata.

Ostalo povrće (porodica Brassicaceae) – prokulice, brokula, bok choy, savojski kupus i cvjetača.

Ljuti začini – ljuta crvena paprika, paprika, čili u prahu i curry.

Ostali izvori – šparoge, komorač, poriluk, bamija, kiseli krastavci, soja, maslinovo ulje i sušeno voće.

savjeti:

Prije nego počnete koristiti vitamin K kao dodatak prehrani i ako uzimate određene lijekove, dobro je posavjetovati se s liječnikom kako biste izbjegli nuspojave. Zdrava i uravnotežena prehrana može osigurati dovoljno potrebne doze vitamina K za tijelo.

Exit mobile version