Svi radimo veliku grešku s avokadom

Avokado je cijenjeno voće zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i dodaje se svim vrstama jela zahvaljujući dobrom okusu i bogatoj teksturi.

Postoji mnogo vrsta avokada, a oblik (od kruškolikog do okruglog) i boja (od zelene do crne) mogu varirati.

Nakon niza istraživanja i statistika, ovo voće je s pravom dobilo nadimak “super hrana”. Međutim, pokazalo se da postoji jedna velika greška koju svi radimo kada je u pitanju avokado.

Šok nutricionista: Jedite svakodnevno…

Cijeđenje avokada prije kupnje – nježno štipanje ili stiskanje rukom – uobičajena je praksa u trgovinama mješovitom robom. Ali Susie Delroy, druga generacija farmera koja živi blizu Pembertona u južnoj zapadnoj Australiji, sanja o beskontaktnoj kupnji avokada.

“Činimo sve što možemo kako bismo avokado održali u najboljem izdanju, ali najviše štete u trgovinama nanosi kada ga ljudi dodiruju”, citirale su njezine riječi britanske novine The Guardian.

Njezine su riječi potkrijepljene izvješćem australskog Horticultural Innovation Australia iz 2015. godine. Studija je, između ostalog, ispitivala snagu kojom su kupci stiskali avokado. Utvrđeno je da je “avokado ozbiljnije oštećen na policama trgovina i u domovima potrošača nego u svim fazama prije.” Avocados Australia tvrdi da prije nego što se avokado kupi, dotaknu ga najmanje četiri potencijalna kupca.

U nastojanju da osigura kvalitetu, Delroy je 12 mjeseci radio s dobavljačima na stvaranju spektroskopskog aparata za skeniranje avokada. Ovaj stroj može skenirati do 700 plodova u minuti.

“Ovo nije X-zraka, mi koristimo infracrvenu tehnologiju za analizu suhe tvari avokada pomoću svjetla. To je neinvazivan način provjere unutarnjeg stanja fetusa“, objašnjava Delroy. Stroj traži unutarnja oštećenja fotografirajući svaki avokado 26 puta. Voće koje ne zadovoljava kriterije ne isporučuje se kupcima.

Sličan pristup već se koristi u Čileu i SAD-u, ali je nov za Australiju. Strojevi za blisku infracrvenu spektroskopiju naširoko se koriste u uzgoju jabuka. “Mi također radimo ambalažu za jabuke, tako da smo već znali za ovu tehnologiju i odlučili je primijeniti na avokadu.”

Delroy’s Avocado stigao je u australske supermarkete 30. rujna. Avokado sorte Hass sporo raste, na stablu sazrijeva godinu dana, tek nakon toga se može brati.

Nutricionisti istaknuli 2 bugarske namirnice u borbi protiv koronavirusa koje su jače od citrusa

Delroy predlaže da se zrelost Hass avokada odredi prema njegovoj boji: kad plod postane smaragdnozelen u duboki patlidžan, spreman je za jelo.

Neodobreni avokado se ne baca. Šalju ih ugostiteljima, na tržnice (gdje su tolerantniji prema nesavršenom voću) ili, u krajnjem slučaju, hrane ih marronima, vrstom slatkovodnog raka koji živi u blizini brane farme Delroy. Na pitanje imaju li rakovi hranjeni avokadom drugačiji okus, Delroy se smije: “To bi mogao biti novi smjer istraživanja.”

I dok je lijepo biti pionir, Delroy se nada da će njezina tehnologija biti široko prihvaćena. To će kupcima omogućiti beru plodova bez cijeđenja. “Ovu tehnologiju savjetujem onima koji proizvode ili pakiraju avokado. Mislim da bismo svi imali koristi kada bi avokado na policama postajao sve bolji i bolji, ljudi bi ga prestali gnječiti.”/Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki