Zagreba Lajfhaki

Svi volimo pomfrit, ali to nitko nije očekivao…

Gotovo da ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije probala prženi krumpir. Mnogima su omiljena namirnica, a mogućnosti jela s njima su neograničene.

Tajni trik pomaže u mršavljenju

Bilo da su u burgeru, kao prilog nekom drugom jelu ili jednostavno posipani s malo sira ili kečapa, konzumiraju ih milijuni ljudi diljem svijeta.

No, pokazalo se da ova omiljena namirnica nije toliko dobra za naše zdravlje.

Gastroenterologinja Dilyara Lebedeva upozorila je na štetnost prženih krumpirića. Prema njezinim riječima, njihova konzumacija može postati faktor preranog starenja.

Šteta od pomfrita

Činjenica je da se zbog glikacije kolagena nakon konzumacije ove namirnice mogu pojaviti natečenost, bore, pojačana pigmentacija i opuštena kontura lica.

Stoga liječnik preporuča izbjegavanje slastica i jela koja sadrže krajnje produkte napredne glikacije. A to posebno vrijedi za pomfrit. Crème brûlée, sve slastice i tjestenina također imaju ovaj učinak.

Kako biste zadržali mladost, u prehranu dodajte domaća jela od kvalitetnih namirnica, temeljito žvačite hranu, pijte više vode i ne uskraćujte si san, savjetuje i gastroenterolog.

Najpopularnija japanska dijeta – U 14 dana gubite 8 kilograma!

Krajnji produkti napredne glikacije (AGEs) su tvari koje nastaju kada se molekule proteina i šećera kombiniraju i zagrijavaju na visokim temperaturama. Dolazi do reakcije uslijed koje nastaju AGE-i – oštećeni proteini promijenjene strukture. S tim se molekulama susrećemo svaki dan.

Zamislite posebno pečeno meso s dodatkom umaka koji sadrži šećer – to dovodi do pojave korice, gustoće, promjene boje i okusa. Isto vrijedi i za kuhano kondenzirano mlijeko (u ovom slučaju se uočava promjena okusa, boje i viskoznosti).

Ovaj se proces ne događa samo u vašoj pećnici. Stalno je prisutan u tijelu, osim na nižoj temperaturi, vaših 36,6 stupnjeva na sličan način pokreće proces interakcije između šećera koji jedete i proteina koji grade vaše tijelo. Sve se to događa iu tijelu, ali puno sporije.

Kokosovo ulje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sve što značajno povećava sadržaj krajnjih produkata napredne glikacije u tijelu ubrzava starenje organizma. Prije svega, to su šećer i brzi ugljikohidrati – brza hrana, slatkiši i brašno.

Oni povećavaju broj AGE-a u tijelu. Hrana pržena ili pečena na temperaturi iznad 120 stupnjeva također spada u ovu kategoriju. Ali također je važno zapamtiti da su krajnji produkti napredne glikacije također prisutni u pripremi zdrave hrane.

Na primjer, istraživanje koje su proveli američki znanstvenici 2013. identificiralo je proizvode s najvećim udjelom AGE-a nakon toplinske obrade na temperaturama iznad 120 stupnjeva. To uključuje sezamovo ulje, maslinovo ulje, pinjole, maslinovo ulje, indijske oraščiće, govedinu, piletinu, parmezan./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

Exit mobile version