Postoje mnoge vrste zdravih mliječnih proizvoda. To uključuje jogurt, fermentirano pečeno mlijeko, svježe mlijeko, kiselo vrhnje, sirutku i, naravno, svježi sir.
Možda je potonji najčešći i najpoznatiji fermentirani mliječni proizvod, koji većina nas konzumira gotovo svaki dan.
Svježi sir nezaobilazan je sastojak zdrave, cjelovite prehrane, jer sadrži mnoštvo korisnih tvari čija je svojstva čovječanstvo uočilo još u davna vremena.
Zahvaljujući njima, proizvod je postao osnova pravilne prehrane za milijune ljudi svih dobnih skupina.
Vrste svježeg sira
Ovaj proizvod se dobiva fermentacijom mlijeka pod utjecajem bakterija mliječne kiseline i odvajanjem sirutke. Svježi sir, kao i svaki drugi mliječni proizvod, dijeli se na nekoliko vrsta.
Prilikom odabira prije svega morate obratiti pozornost na postotak masti. Na temelju ovog kriterija, svježi sir se dijeli na masnoću koja sadrži 18% masti, polumasnu – ne više od 9% i nemasnu – 8% ili manje.
Sastav svježeg sira
Tradicionalni sastav domaćeg svježeg sira: do 18% masti, 15-17% bjelančevina, 2-3% mliječnog šećera, kao i fosfor, kalcij, magnezij i željezo.
Glavna prednost proizvoda je visok sadržaj proteina koji je vrlo lako probavljiv zahvaljujući koagulaciji kazeina.
Ovi proteini sadrže esencijalne aminokiseline – kolin i metionin, koji u potpunosti zamjenjuju sve druge životinjske proteine. Zahvaljujući tome, svježi sir mogu konzumirati osobe svih dobnih skupina.
Još jedna prednost proizvoda je da fosfor i kalcij koje sadrži doprinose formiranju koštanog sustava.
Zato bi svježi sir trebao biti u prehrani svakog djeteta. I mora biti prisutan na jelovniku svakog sportaša – i početnika i profesionalca.