Ljudi odavno piju razne čajeve – crne, zelene, biljne.
Kako bi promijenili i nadopunili okus ovih pića, ljudi su počeli koristiti razne aditive.
Najčešći su mlijeko, šećer, limun, a neke azijske kulture dodaju maslac ili drugu masnoću. Pijenje čaja s mlijekom uglavnom je tipično za stanovnike Velike Britanije i njenih kolonija.
Druge su nacionalnosti oprezne prema ovom aditivu.
Mnogi ljudi sumnjaju da se ove dvije komponente međusobno kombiniraju.
Iako oni koji se usude probati najčešće ostaju zadovoljni.
Vjerojatno je vrijedno razotkriti uporne zablude i razmisliti zašto je čaj s mlijekom koristan?
1. Zahvaljujući mlijeku, vitamini i mikroelementi sadržani u čaju bolje se apsorbiraju, njihova učinkovitost se povećava nekoliko puta.
2. Mlijeko pojačava diuretski učinak čaja, što pomaže u borbi protiv oteklina, čisti bubrege i uklanja toksine iz tijela.
3. Kalcij koji se nalazi u mlijeku, u kombinaciji s čajem, jača koštano tkivo, pa tako i zube.
4. Učinak antioksidansa čaja pojačan je u prisutnosti mlijeka koje sprječava malignu degeneraciju tkiva i povećava otpornost na infekcije.
5. Čaj s mlijekom, uz redovitu upotrebu, povećava vitalnost, ublažava umor, poboljšava dobrobit, ubrzava metabolizam i potiče bolju razgradnju masti.
Istodobno, mlijeko smanjuje pretjeranu razdražljivost uzrokovanu kofeinom sadržanim u čaju.