Tko i zašto ne smije jesti rotkvice

Rotkvice su sitno povrće jakog okusa koje se kod nas najčešće dodaje salatama za pikantnu svježinu. U osnovi, to je jednogodišnja biljka korjenastog povrća iz obitelji Cruciferous. Potječe iz srednje Azije.

Rajčice su opasne

Uzgaja se kao povrtna kultura od oko 1000 godina pr. u Kini, Japanu, Egiptu, Rimu i Grčkoj. Postoje dvije skupine sorti – europska i kineska. Europski oblici se uzgajaju u Bugarskoj.

Gastroenterolog Valentina Voloshina ističe da su rotkvice vrijedne zbog svojih korisnih svojstava, ali ne znaju svi da ovo povrće može biti štetno.

Razgovarajmo prvo o prednostima. Kako je objasnio gastroenterolog, rotkvice su bogate vitaminima B skupine, mineralima i biljnim vlaknima.

Ovo su strogo zabranjene grickalice!

Ovo proljetno povrće dobro je jesti u salati začinjenoj biljnim uljem. No prije toga važno je rotkvice potopiti u vrlo hladnu vodu. To je potrebno kako bi se uklonio višak nitrata koje ovo povrće toliko voli nakupljati. Čovjeku, naravno, te tvari nisu potrebne.

Tko ne bi trebao jesti rotkvice?

Strogo ga je zabranjeno konzumirati osobama s hipertireozom (pojačana funkcija štitnjače. – ur.), gihtom, pogoršanjem gastritisa, gastroduodenitisom i ulkusom, – objašnjava gastroenterolog Voloshina./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki