Zagreba Lajfhaki

Tko ne smije jesti kiseli kupus: 11 korisnih svojstava ovog proizvoda

Kiseli kupus je zdravo jelo. Ima mnogo više koristi od svježeg. Njegove prednosti teško je precijeniti.

Tijekom fermentacije kupus se obogaćuje vitaminima, organskim kiselinama, antioksidansima i probioticima.

Sadrži dijetalna vlakna, fosfor, cink, magnezij, željezo i kalcij te druge korisne tvari potrebne ljudskom organizmu.

1. 100 g kupusa sadrži samo 19 kalorija. Ne sadrži ništa manje probiotika nego jogurt ili kefir.

2. Kiseli kupus poboljšava rad probavnog sustava i sprječava razvoj raka, čira, gastritisa i gastroduodenitisa. Smanjuje rast patogenih bakterija.

Fotografija: © Belnovosti

3. Zahvaljujući probioticima obnavlja se prirodna crijevna mikroflora.

4. Kupus jača imunološki sustav, što su dokazali i stručnjaci. Sadrži korisne bakterije koje grade barijeru kako bi spriječile štetne bakterije da uđu u tijelo i izazovu neravnotežu. Ako stalno i umjereno jedete kiseli kupus, onda možete bez antibiotika, jer neće biti razloga da ih propisujete i uzimate.

5. Kiseli kupus potiče mršavljenje. Niskokalorična je, ali bogata vlaknima koja su bitna za sagorijevanje masti i mršavljenje. Ovaj kupus vas brzo i dugo zasiti.

6. Ako stalno koristite ovaj proizvod, funkcije živčanog sustava se normaliziraju, stoga se vaše raspoloženje i performanse poboljšavaju. Činjenica je da kupus sadrži magnezij i cink. Ali kiseli kupus smanjuje učinkovitost lijekova propisanih za živčane bolesti i depresiju. Stoga ćete se morati posavjetovati s liječnikom.

7. Antioksidansi i mikroelementi sadržani u takvom kupusu sprječavaju rak.

8. Ovaj kupus smanjuje količinu kolesterola u krvi, jača stijenke krvnih žila i srce.

9. Ovaj proizvod je bogat kalijem i kalcijem, stoga smanjuje rizik od osteoporoze. Ovo je posebno potrebno za starije osobe.

10. Kiseli kupus se dodaje juhama, boršču, salatama, pirja se s mesom i drugim povrćem. Tijekom toplinske obrade zadržava svoje korisne kvalitete.

11. Ovaj kupus je bogat željezom, koje sprječava anemiju. Osim toga, kupus sadrži puno joda koji je neophodan za rad mozga. Nedostatak joda u tijelu djeteta dovodi do odgođenog fizičkog i psihičkog razvoja.

Šteta od kiselog kupusa

1. Kiseli kupus ne smijete konzumirati ako imate bolest bubrega, čir na želucu, gastritis i pankreatitis. I
kod nadutosti, jer povećava stvaranje plinova.

2. Ovaj proizvod sadrži puno soli, koja zadržava višak tekućine u tijelu. Zbog toga se povećava opterećenje srca i krvni tlak raste; konzumiranje velikih količina može uzrokovati edeme.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version