Aspartam, zaslađivač koji se često koristi za zaslađivanje bezalkoholnih pića, jogurta i žvakaćih guma, može uzrokovati razvoj raka, iako ne bi trebao biti problem u količinama koje se inače konzumiraju, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), citirana od strane world obavještajne agencije.
Jedan je od 11 zaslađivača odobrenih za upotrebu u Europskoj uniji. WHO ne mijenja svoje smjernice unatoč novoj klasifikaciji.
Organizacija tvrdi da se ljudi koji se pridržavaju važećih smjernica ne izlažu većem riziku od raka. Trenutna preporučena najveća količina aspartama je 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno.
To znači da bi osoba teška 70 kilograma dosegla granicu samo ako bi dnevno popila 9 do 14 limenki dijetalnih pića s visokim udjelom zaslađivača, kaže WHO.
Liječnik je rekao što se događa sa šećerom u krvi ako svaki dan jedete jogurt
“Povremeno bezalkoholno piće ili žvakaća guma: to nije nešto o čemu bi trebalo brinuti u ovoj fazi”, rekao je Francesco Branca iz zdravstvene organizacije.
“Ne preporučamo potrošačima da se potpuno odreknu zaslađivača, ali savjetujemo da se suzdrže”, dodaje.
Novu klasifikaciju aspartama kao “vjerojatno kancerogenog” napravila je Međunarodna agencija za istraživanje raka u Lyonu, koja je dio WHO-a. Svoja otkrića objavila je u znanstvenom časopisu Lancet Oncology.
Tri studije na ljudima pronašle su ograničene dokaze o povezanosti s određenim oblikom raka jetre.
Prema dužnosnicima WHO-a, nova klasifikacija je poziv znanosti da su hitno potrebna dodatna istraživanja.
Provjerite sve novosti na Actualno.com
Više od ZDRAVE:
Za zdravlje i dugovječnost konzumirajte ove proizvode
2 namirnice koje jedemo svaki dan, ali one dovode do inzulinske rezistencije
Što se događa s vašom krvlju ako prestanete jesti jaja
Cimet – je li dobar ili loš za kosti
5 znakova na licu koji ukazuju na masnu jetru
Mješavina češnjaka i meda – čemu najviše pomaže?
Za što je tako dobar smoothie od kurkume i cimeta?
Kućni lijek za visoki krvni tlak – evo KOJI najbolje pomaže
Čaj od jasmina: od čega pomaže
Za što su dobre jagode?