Zagreba Lajfhaki

Tko treba jesti biserni ječam: stvari koje se događaju tijelu

Biserni ječam (u narodu poznatiji kao biserni ječam) su zrna ječma, oguljena od grube ljuske.

Od ranog djetinjstva slušali smo mnogo o tome koliko je ječmena kaša zdrava. Roditelji su nas tjerali da jedemo biserni ječam, i kako se pokazalo, radili su to s dobrim razlogom.

Ova žitarica korisna je za svaku osobu, bez obzira na dob.

Pa zašto biste trebali uključiti kašu od bisernog ječma?

1. Bogat vitaminima i mineralima. Biserni ječam prava je riznica “korisnih stvari”. Sadrži vitamine skupine A, B, D, E, K, PP i elemente u tragovima: selen, bakar, željezo, krom, fosfor, jod. Ovaj sastav je izuzetno potreban za tijelo.

Fotografija: © Belnovosti

2. Visok sadržaj vlakana. Vlakna ubrzavaju metabolizam, dugotrajno utažuju glad i snižavaju razinu kolesterola. Prisutnost dijetalnih vlakana u proizvodu uvelike pomaže ljudima koji žele izgubiti višak kilograma bez gladovanja.

3. Normalizacija gastrointestinalnog trakta: pojačava pokretljivost crijeva i nježno ga čisti i otrova iz tijela.

4. Poboljšanje kardiovaskularnog sustava. Biserni ječam sadrži vitamine A, B, K, koji imaju svojstvo čišćenja krvnih žila, povećanja hemoglobina i normalizacije krvnog tlaka. Magnezij i željezo, pak, također smanjuju razinu viška kolesterola.

5. Borba protiv bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti genitourinarnog sustava, raka, gljivičnih bolesti, sinusitisa, upale grla i kroničnog curenja nosa. Osobe koje pate od bilo koje od ovih bolesti svakako bi trebale dodati ječmenu kašu u svoju tjednu prehranu, prethodno se posavjetujući s liječnikom.

6. Poboljšanje stanja kože, kose, noktiju, zuba. Lizin je aminokiselina u bisernom ječmu koja proizvodi kolagen. Kolagen izglađuje bore, opuštenost, daje elastičnost, a kalcij jača strukturu kose, ploče nokta i zuba.

7. Ublažavanje egzacerbacija alergija.

8. “Ne” virusnim bolestima. Lizin i vitamin D pomažu u borbi protiv virusa. Nijedna prehlada nije zastrašujuća ako redovito jedete kašu od bisernog ječma!

9. Aktivacija mentalne aktivnosti, primjerice, poboljšava pamćenje i koncentraciju. Žitarice također djeluju umirujuće na živčani sustav.

10. Trudnoća i dojenje. Biserni ječam također neće biti štetan za trudnice; bit će koristan za sazrijevanje fetusa. A dame koje su nedavno postale majke mogu ponovno dodati kašu u svoju prehranu 2 mjeseca nakon poroda. Izvrsno će obnoviti tijelo mlade majke, poboljšati dojenje zasićenjem mlijeka vrijednim biljnim tvarima.

Prilično impresivne prednosti, zar ne? Za maksimalno zdravlje liječnici preporučuju jesti kašu od bisernog ječma u bilo kojem obliku svaki dan. S bisernim ječmom možete kuhati kašu, juhe, variva, kruh i dodati u salate.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version