Zagreba Lajfhaki

To se događa ako sir jedete svaki dan

Sir je namirnica koja je tradicionalno prisutna u našem jelovniku. Za mnoge od nas, to je čak esencijalna komponenta i može pronaći mjesto u gotovo svakom obroku. No, iako nam je najdraži, treba znati da je njegov utjecaj na naše zdravlje pomalo kontroverzan.

Ne možemo je definitivno svrstati u kolonu korisne ili štetne hrane, jer ima i svojih pluseva i minusa. Ali upravo se to događa našem tijelu ako svaki dan jedemo sir.

Povećava se rizik od srčanih bolesti

U ovom slučaju kriva je velika količina zasićenih masti. Optimalna opcija je unos manje od 10% dnevnih kalorija u obliku zasićenih masti.

Prema Healthlineu, “mnogi stručnjaci tvrde da se jedan makronutrijent ne može okriviti za napredovanje bolesti i da je prehrana u cjelini važna.”

Raste razina kolesterola

Povišen kolesterol sam po sebi je ozbiljan zdravstveni problem, a nažalost ljubitelji sira često pate od ovog stanja. Javlja se bez simptoma, ali povećava rizik od bolesti srca, visokog krvnog tlaka i moždanog udara. Naravno, to ne znači da svi imaju ovakav učinak konzumacije sira.

Povećava se rizik od glavobolje

Visok sadržaj natrija u siru je u korijenu ovog problema. Osim glavobolja, povećane količine natrija dovode do povećanog rizika od bolesti srca i bubrega, osteoporoze i raka želuca.

Na koži se pojavljuju prištići i osip

Konzumiranje previše sira dovodi do prištića i osipa na koži.

Prema Healthlineu, mliječni proizvodi potiču otpuštanje inzulina i proteina IGF-1. To je vjerojatno uzrok akni.

Javljaju se probavni problemi

Sir je jedan od najvećih nadraživača probavnog sustava. To je uglavnom zbog laktoze koju sadrži.

Nisu isključene tegobe poput nadutosti, grčeva ili proljeva.

Utječe na razinu hormona

Hormoni koji se nalaze u mliječnim proizvodima prvenstveno su androgeni (kao što je testosteron) i hormoni rasta, uključujući inzulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1). Nažalost, utječu i na razinu hormona u našem tijelu i to nimalo povoljno.

Povećava se rizik od problema s jetrom

Svakodnevna konzumacija sira može dovesti do problema s jetrom. To je opet zbog zasićenih masti i hormona sadržanih u dotičnom mliječnom proizvodu.

Exit mobile version