Top 10 namirnica koje smanjuju rizik od raka

Rak može biti okrutan. Pogađa neselektivno i rijetko ovisi o dobi, spolu ili etničkoj pripadnosti. Ali bolest nije tako slučajna kao što mnogi od nas misle.

Zapravo, procjenjuje se da se do 40% karcinoma može u potpunosti spriječiti.

Parodontna bolest povećava rizik od raka pluća

Dobrotvorna organizacija kaže da višak kilograma ne znači da će netko sigurno razviti rak. No procjenjuje se da bi se gotovo 23 000 slučajeva raka godišnje u Britaniji moglo spriječiti kad bi svi održavali zdravu težinu.

Prelazak na zdravu prehranu je ključan. I dok stručnjaci kažu da ne postoji takva stvar kao što je superhrana koja sprječava rak, postoje namirnice koje mogu ponuditi određenu zaštitu od po život opasnih tumora.

Američki institut za istraživanje raka napravio je popis od 10 najboljih namirnica koje bi potencijalno mogle smanjiti rizik da postanete žrtva jednog od najvećih svjetskih ubojica.

1. Jabuke

Jabuke su dobar izvor vlakana i vitamina C – i ključne za opće dobro zdravlje. Ali kada se radi o borbi protiv raka, smatra se da bi ključna komponenta mogla biti kvercetin, prirodna kemikalija koja može smanjiti upalu u tijelu i spriječiti razgradnju stanica.

Druge slične kemikalije koje se bore protiv raka, poput triterpenoida, uglavnom se nalaze u kožici, zbog čega neki stručnjaci smatraju da je bolje pojesti cijelo voće nego ga guliti.

Studija iz 2016. u Italiji otkrila je da jedenje barem jedne jabuke dnevno potencijalno može smanjiti rizik od raka pluća za 25%, a također nudi zaštitu od tumora crijeva, usta i dojke.

2. rajčice

Obična rajčica prepuna je dijetalnih vrijednosti. No, kada je riječ o raku, ključni sastojak je likopen, antioksidans koji sočnim crvenim rajčicama daje prepoznatljivu boju.

Neobično, za razliku od neke druge prerađene hrane, smatra se da proizvodi na bazi rajčice, poput tjestenine i kečapa, koji koriste velike količine koncentrirane rajčice, sadrže čak i veće količine likopena.

Brojne studije sugeriraju da antioksidans kod muškaraca može smanjiti rizik od raka prostate, iako je još uvijek neizvjesno koja je količina potrebna za učinak te koristi li samo nekim muškarcima, a ne svima.

3. Kava

Opsežna studija iz 2019. na gotovo pola milijuna ljudi otkrila je da svakodnevna kava potencijalno može prepoloviti rizik od raka jetre.

Studija, koju su proveli znanstvenici s Queen’s University Belfast, pokazala je da su osobe koje piju kavu imale 50% manju vjerojatnost da će razviti hepatocelularni karcinom, koji je odgovoran za približno devet od 10 slučajeva raka jetre. Zrno kave također sadrži polifenole, biljne kemikalije za koje se čini da sprječavaju diobu stanica raka. Klorogenska kiselina je glavni tip.

Ali imajte na umu da njegov sadržaj može biti nešto niži u kavi bez kofeina. S druge strane, instant kava ima manje antioksidansa koji se bore protiv bolesti od svježe skuhane kave.

Prvih 7 simptoma raka koje 90% ljudi ignorira

4. Smeđa riža

To je jedna od mnogih vrsta cjelovitih žitarica, uključujući zob, kruh od cjelovitih žitarica i kukuruz. Poznato je da su cjelovite žitarice dobre za opće zdravlje, posebno kardiovaskularno, ali mogu imati i zaštitni učinak kada je u pitanju rak.

Prema Američkom institutu za istraživanje raka, to je zato što cjelovite žitarice sadrže polifenole, biljne spojeve za koje se čini da smanjuju rizik od određenih tumora, kao i srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, čini se da je riječ o ranije spomenutoj biljnoj kemikaliji kako bi mogli ubiti stanice raka u laboratorijskim testovima.

5. Grožđe

Grožđe je bogato resveratrolom, biljnom kemikalijom koja se naširoko proučava zbog svojih učinaka protiv raka. Najveći sadržaj nalazi se u kožici crvenog i ljubičastog grožđa.

Crveno vino bogato je resveratrolom, ali budući da alkohol može potaknuti rast tumora, stručnjaci preporučuju grožđe ili sok od grožđa kao najbolji izvor.

Testovi pokazuju da resveratrol može spriječiti vrstu oštećenja za koju se zna da pokreće proces raka u stanicama. Čak i ako se rak razvije, neke studije sugeriraju da kemikalija može usporiti rast stanica raka.

6. Mahunarke

Grah i grašak bogati su vlaknima i folatom, vrstom vitamina B koji je potreban vašem tijelu.

Oni su također odličan način da osigurate unos spojeva protiv raka, jer su bogat izvor saponina i kemikalija za koje se pokazalo da zaustavljaju rast stanica raka. Američko istraživanje iz 2011. na 2800 ljudi pokazalo je da oni koji redovito jedu hranu poput leće, graška ili graha imaju 40% manje šanse oboljeti od određenih vrsta raka od onih koji ih rijetko jedu.

7. Brokula i cvjetača

Cruciferous povrće kao što su brokula, cvjetača i prokulice sadrže spoj koji se zove glukozinolat.

Neka istraživanja sugeriraju da ova tvar može imati zaštitni učinak protiv raka, posebno tumora (kao što su neke vrste raka dojke) koji su potaknuti izloženošću hormonima u tijelu. Druge studije su otkrile da sulforafan, sastojak brokule protiv raka, zaustavlja rast stanica raka dojke.

Simptomi raka srca

8. Masna riba

Rizik od raka crijeva može se smanjiti za više od 50% ako jednostavno redovito jedete masnu ribu poput lososa, skuše ili inćuna, pokazuju studije.

Ove su ribe vrlo bogate nutrijentima poput vitamina B, kalija i omega-3 masnih kiselina.

Jedna studija ispitala je 68 000 dobrovoljaca i otkrila da su oni koji su jeli masnu ribu ili uzimali dodatke ribljem ulju najmanje četiri puta tjedno imali 63% manje šanse oboljeti od raka crijeva od onih koji rijetko ili nikad ne jedu ribu.

9. Borovnice

Borovnice sadrže širok raspon kemikalija koje promiču zdravlje. Bogate su vitaminima C i K, koji su dobar izvor mangana i dijetalnih vlakana.

Što se tiče raka, vjeruje se da je jedna od namirnica s najvećom antioksidativnom snagom, odnosno sposobnošću zaštite od procesa bolesti.

Studije u SAD-u, na primjer, pokazuju da dnevna porcija borovnica može smanjiti rizik od raka crijeva do 57%.

10. Češnjak

Znanstvenici već godinama proučavaju češnjak zbog sumnje da ima antikancerogena svojstva. Ključni faktor je alicin, spoj koji se oslobađa kada se češnjak zgnječi ili nareže.

Brojne studije sugeriraju da alicin može blokirati rast tumora, iako još nije jasno je li redovita konzumacija relativno malih količina dovoljna za značajnu zaštitu od raka.

Najnovija istraživanja iz Kine pokazuju da redovita konzumacija češnjaka može smanjiti rizik od raka crijeva do 79%./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki