Zagreba Lajfhaki

Top 5 štetnih namirnica koje ne primjećujemo svaki dan u prehrani

Suvremeni život pun je iskušenja: restorani u trgovačkim centrima prepuni su brze hrane, slatkiša i drugih delicija, ali, nažalost, to nisu uvijek zdravi proizvodi.

Međutim, neki od njih mogu se sakriti u našoj prehrani pod krinkom “dobrih momaka”, zbog čega nismo svjesni njihove štete.

Razmotrimo ovo pitanje zajedno s nutricionistom Maria Kapralova.

Prerađeni mesni proizvodi

Kobasice, kobasice i slanina popularne su grickalice koje mnogi od nas vole. Međutim, često sadrže velike količine soli, konzervansa, bojila i zasićenih masti.

Istraživanja pokazuju da je redovita konzumacija prerađenog mesa povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

Fotografija: © Belnovosti

Umjesto toga, obratite pozornost na nemasno meso ili ribu, koji će tijelu osigurati potrebne hranjive tvari bez nepotrebne štete. Domaća priprema mesa jedno je od najboljih rješenja!

Slatka pića

Gazirana pića i sokovi s dodatkom šećera mogu se činiti bezopasnima – mnogi su označeni kao “prirodni sokovi” – ali njihova konzumacija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Sadrže ogromne količine šećera, što može uzrokovati skokove u razini glukoze u krvi, kao i pridonijeti debljanju i dijabetesu.

Možete ih piti, ali u malim količinama, radi raznolikosti i da se ne osjećate ograničeni u izboru. Umjesto slatkih napitaka, odlučite se za čistu vodu, biljne čajeve ili svježe cijeđene sokove bez dodanog šećera.

Bijeli kruh i peciva

Mnogi ljudi ne razmišljaju o opasnostima bijelog kruha i peciva od bijelog brašna. Ova hrana ima malo vlakana i može uzrokovati brzi porast razine šećera u krvi. Osim toga, mnoge korisne tvari se gube tijekom obrade.

Brzi ugljikohidrati, nažalost, donose nam samo prazne kalorije, koje tijelo brzo ostavlja na stranu za kasnije i ponovno traži hranu, jer takva hrana ne daje sitost dugo vremena.

Alternativa su cjelovite žitarice koje tijelu osiguravaju neophodne vitamine i minerale.

Niskokalorična hrana

Proizvodi s oznakom “niskokalorični” ili “malomasni” često sadrže dodane šećere i umjetne sastojke za poboljšanje okusa. Ljudi možda pogrešno vjeruju da su takvi proizvodi zdraviji, ali zapravo mogu biti čak i štetniji od svojih pravih analoga.

Bolje je birati prirodnu hranu i kontrolirati porcije nego se oslanjati na “varljive” niskokalorične verzije. Farmarski mliječni proizvodi uvijek su bili, jesu i bit će najzdraviji.

Suho voće i orašasti plodovi s dodacima

Suho voće i orašasti plodovi smatraju se zdravim grickalicama, no mnogi su obrađeni s dodatkom šećera, soli ili ulja. To značajno povećava njihov sadržaj kalorija i smanjuje njihovu korist za zdravlje.

Prilikom odabira suhog voća i orašastih plodova obratite pozornost na sastav – bolje je odabrati proizvode bez aditiva. Time ćete sačuvati sva korisna svojstva i izbjeći dodatne kalorije. Najljepši i najsjajniji sušeni plodovi iste su “štetočine” za naše zdravlje.

Važno je shvatiti da čak i proizvodi koji su poznati na prvi pogled mogu u sebi skrivati ​​prijetnju zdravlju.

Njihovom zamjenom zdravijim alternativama možete značajno poboljšati svoje blagostanje i kvalitetu života. Zapamtite: zdravlje nije samo odsutnost bolesti, već i pravilna prehrana!

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version