Zagreba Lajfhaki

Topljeni sir dobar je za kosti i zglobove

Općenito, topljeni sir se teško smatra “polovnim” proizvodom. Ali pokazalo se da postoje bolesti mišićno-koštanog sustava, kod kojih se preporučuje neka vrsta topljenog sira. Koristan je kako u razdoblju oporavka nakon prijeloma i operacija kostiju i zglobova, tako i tijekom aktivnog rasta kostura.

Jedino ne treba pretjerivati ​​jer ima visoku kalorijsku vrijednost. FYI, slučajno je izumljen prije više od jednog stoljeća. Jedan od proizvođača sira u Švicarskoj bio je prisiljen pretopiti višak proizvodnje i dobio novi proizvod.

A 1916. poznata je američka tvrtka prvi put patentirala vlastiti topljeni sir. Godine 1950., opet u SAD-u, patentirali su topljeni sir polučvrste konzistencije – nešto slično kobasicama.

Topljeni sirevi su bogati bjelančevinama: 100 g proizvoda može sadržavati 10 do 20 g bjelančevina. Ima i dosta minerala – natrija i fosfora, kalcija i magnezija.

Stoga se topljeni sirevi preporučuju pacijentima s bolestima mišićno-koštanog sustava u razdoblju oporavka nakon prijeloma i operacija na kostima i zglobovima, tijekom aktivnog rasta kostura. U manjim količinama sadrži i druge korisne minerale i vitamine.

Ima to i loših strana, naravno. Sadržaj masti u topljenom siru je prilično visok – od 30 do 60%, ponekad i više. Dakle, sadržaj masti od 100 g proizvoda je od 220 do 360 kcal. Stoga se ne preporučuje kod pretilosti, ateroskleroze i drugih poremećaja metabolizma masti.

Osim toga, sadrži puno soli, zbog čega se ne smije zlorabiti u bolestima kardiovaskularnog sustava, bubrega i drugih patologija povezanih s edemom. Ne preporučuje se ni za malu djecu.

Bogata je bjelančevinama, ali nema ništa manje masti. To trebaju uzeti u obzir osobe koje pate od pretilosti, prekomjerne težine i općih poremećaja metabolizma masti i ugljikohidrata.

Imajte na umu da površina topljenog sira treba biti svijetlo do tamno smeđe boje, a konzistencija mora biti ujednačena, bez mjehurića i pukotina.

Prilikom rezanja ne smije se mrviti, već mora biti glatka i sjajna. Bitno je i kako je topljeni sir dimljen, ako je izrađen od kvalitetnih drvenih materijala stvara se aromatična dimljena korica. Obratite pozornost na aromu proizvoda – ako je kisela i čudna, nemojte je kupovati.

Exit mobile version