Tri najbolje namirnice za zatvor

Oko 14% ljudi u svijetu u nekom trenutku doživi kronični zatvor. Simptomi zatvora uključuju manje stolice – manje od tri puta tjedno, plinove, kruljenje crijeva, rijetku ili tvrdu stolicu, osjećaj nepotpunosti nakon defekacije, osjećaj začepljenosti ili nemogućnost pražnjenja stolice.

Alkoholna tinktura korijena cikorije pomaže kod zatvora

Vrsta i ozbiljnost simptoma mogu se razlikovati od osobe do osobe. Neki ljudi imaju zatvor samo rijetko, dok je za druge to kronično stanje.

Zatvor ima različite uzroke, no često je posljedica usporenog kretanja hrane kroz probavni sustav, piše zdrave.ws

Srećom, određene namirnice mogu pomoći u ublažavanju zatvora.

1. Plave suhe šljive

Suhe šljive doista se naširoko koriste kao prirodni lijek za zatvor.

Sadrže velike količine vlakana, oko tri suhe šljive. čine 8% dnevnog unosa vlakana koje preporučuje American Heart Association.

Netopiva vlakna u suhim šljivama, poznata kao celuloza, povećavaju količinu vode u stolici. U međuvremenu, topiva vlakna u suhim šljivama fermentiraju u debelom crijevu i proizvode kratkolančane masne kiseline.

Osim toga, suhe šljive sadrže sorbitol. Ovaj šećerni alkohol tijelo ne apsorbira dobro, zbog čega voda ulazi u debelo crijevo i uzrokuje laksativni učinak kod malog broja ljudi.

Konačno, suhe šljive također sadrže fenolne spojeve koji stimuliraju korisne crijevne bakterije. Zaista ima laksativni učinak.

Kako se nositi sa zatvorom i spriječiti ga u budućnosti

2. Jabuke

Jabuke su bogate vlaknima. Naime, jedna srednja neoguljena jabuka (oko 182 grama) sadrži 4,4 grama vlakana, što je 17% preporučenog dnevnog unosa.

Otprilike 2,8 grama ovog vlakna je netopivo, a 1,2 grama topivo.
U crijevima, bakterije brzo fermentiraju pektin i stvaraju kratkolančane masne kiseline koje privlače vodu u debelo crijevo, omekšavaju stolicu i smanjuju vrijeme prolaska kroz crijevo.

3. Kruške

Jabuke su jednostavan način da povećate sadržaj vlakana u svojoj prehrani i ublažite zatvor.

Kruške su još jedno voće bogato vlaknima, s oko 5,5 grama vlakana u plodu srednje veličine (oko 178 grama). To je 22% preporučenog dnevnog unosa vlakana.

Kruške imaju puno fruktoze i sorbitola u usporedbi s drugim voćem.

Fruktoza je vrsta šećera koja se kod nekih ljudi slabo apsorbira. To znači da potiče rad crijeva.

Kruške također sadrže sorbitol. Poput fruktoze, sorbitol se ne apsorbira dobro u tijelu i djeluje kao prirodni laksativ.

Ovo voće možete uključiti u svoju prehranu na razne načine. Jedite ih sirove ili kuhane, sa sirom ili kao dio salata, slanih jela i pečenja./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki