Zagreba Lajfhaki

Ultra-prerađena hrana – uzrok raka i smrti

Prethodna istraživanja sugeriraju da loša prehrana može uzrokovati 1 od 5 smrti u svijetu. Nedavno su istraživači sa Sveučilišta Tufts otkrili da prehrana bogata ultraprerađenom hranom izlaže osobu većem riziku od razvoja raka debelog crijeva. Drugi tim talijanskih istraživača sugerirao je da ljudi s najlošijom prehranom i visokom razinom konzumacije ultraprerađene hrane imaju veći rizik od smrti, piše u svojoj objavi web stranica medicalnewstoday.com.

Hrana koju jedemo može igrati mnogo važniju ulogu u našem zdravlju i dugovječnosti nego što mnogi ljudi shvaćaju. Prethodna istraživanja su pokazala da se 1 od 5 smrtnih slučajeva u svijetu može spriječiti poboljšanjem prehrane.

Dvije nove studije nedavno objavljene u časopisu BMJ proučavaju utjecaj ultraprerađene hrane na određena zdravstvena stanja. U jednoj studiji, istraživači Sveučilišta Tufts otkrili su da prehrana bogata ultraprerađenom hranom povećava rizik od raka debelog crijeva kod muškaraca.

Prof. Plamen Penchev: Stres i loša prehrana pokreću upalu crijeva

Druga studija istraživačkog tima iz IRCCS Neuromeda u Pozziliju, Italija, rekla je da odrasli ljudi s najlošijom prehranom i najvećom konzumacijom ultraprerađene hrane imaju povećan rizik od srčanih bolesti i smrtnosti od svih uzroka.

Što je ultra-prerađena hrana?

Ovo je kategorija “NOVA” sustava klasifikacije hrane koju su razvili istraživači u Centru za epidemiološke studije zdravlja i prehrane na Fakultetu javnog zdravstva na Sveučilištu São Paulo, Brazil. Sustav NOVA klasificira hranu u četiri različite skupine: Grupa 1: neprerađena ili minimalno prerađena hrana. Grupa 2: prerađeni kulinarski sastojci (ulja, masti, sol i šećer). Grupa 3: prerađena hrana. Grupa 4: visoko prerađena hrana.

Ultra-prerađena hrana uključuje proizvode proizvedene u industrijskom okruženju od sastojaka koji su većinom ili u cijelosti proizvedeni u laboratoriju ili dobiveni iz hrane. Sastojci koji se obično nalaze u prerađenoj hrani su šećeri, masti i konzervansi, aditivi koji oponašaju prirodnu, neprerađenu hranu, pojačivači okusa, bojila i drugi aditivi. Proizvode se sintetiziranjem sastojaka hrane kao što su maltodekstrin, kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, modificirani škrob i hidrogenirane masti.

Primjeri ultraprerađene hrane uključuju: gazirana pića i zaslađene sokove, sportska i energetska pića, energetske pločice, juhe u prahu i instant juhe, margarin, masovno proizveden i pakiran kruh i pekarske proizvode od hidrogeniziranih masti, šećera i aditiva, pre- gotova jela, poput pizze, hrenovki, pilećih nuggetsa i ribljih štapića, hrane za dojenčad, napitaka koji zamjenjuju obrok, sladoleda masovne proizvodnje, slatkiša, zaslađenog jogurta. Prethodno je istraživanje pokazalo da ultraprerađena hrana čini oko 58 posto prehrane Amerikanaca i povezana je s debljanjem.

Povećan rizik od raka debelog crijeva

Prema Američkom društvu za rak (ACS), kolorektalni rak—koji se ponekad naziva i rak debelog crijeva ili rektalni rak—treći je vodeći uzrok smrti muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama. Dr. Fang Fang Zhang izvanredni je profesor i voditelj Odsjeka za nutricionističku epidemiologiju i podatkovnu znanost na Školi za nutricionističku znanost i politiku Gerald J. i Dorothy R. Friedman na Sveučilištu Tufts te autor i koautor kolorektalnog karcinoma studija.

Rekla je da su prethodne studije povezale ultraprerađenu hranu s većim rizikom od pretilosti, visokog krvnog tlaka, kolesterola i nekih vrsta raka. Međutim, malo je studija procijenilo odnos između unosa ultraprerađene hrane i rizika od raka debelog crijeva.

“Čimbenici rizika u prehrani za kolorektalni rak uključuju visoku konzumaciju crvenog i prerađenog mesa te nisku konzumaciju vlakana i cjelovitih žitarica”, objašnjava ona. – Ultra-prerađena hrana uključuje prerađeno meso i ima malo vlakana. Ultra-prerađena hrana također je energetski bogata i sadrži visoke razine dodanih šećera, koji pridonose pretilosti, poznatom faktoru rizika za kolorektalni rak.”

Nutricionističke preporuke majstora Petra Dunova

Analizirajući podatke iz više od 3200 slučajeva raka debelog crijeva, dr. Zhang i njezin tim otkrili su da su muškarci koji su konzumirali najviše ultraprerađene hrane imali 29% veći rizik od razvoja raka debelog crijeva od onih koji su uzimali najmanje takvih proizvoda. Međutim, istraživači su izvijestili da nema povezanosti između ukupne konzumacije ultraprerađene hrane i povećanog rizika od raka debelog crijeva kod žena.

Dr. Anton Bilczyk, šef Odjela za medicinu na Institutu za rak St. John’s u Santa Monici kaže: “Trenutno prolazimo kroz epidemiju mladih pacijenata kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva mlađih od 45 godina. Jedino uvjerljivo objašnjenje ima veze s onim o čemu ovaj rad govori, naime povećanom upotrebom prerađene hrane i poremećajem funkcija stanica u našem tijelu.”

Preporuke prehrane za prevenciju bolesti

Dodajte više zdrave hrane u svoju svakodnevnu prehranu. Umjesto da se fokusirate na ono što ne možete jesti, dr. Bilczyk kaže, “kada ljudi počnu mijenjati način prehrane, često se osjećaju kao da moraju napraviti veliku promjenu preko noći, što uključuje odricanje od svega što je njihova omiljena hrana.”

“Počnite polako i dodajte nekoliko novih namirnica svaki tjedan. S vremenom će zdrava hrana zamijeniti staru. Počnite pripremati hranu. Većina hrane gotove za kuhanje bogata je šećerima, soli i aditivima koji su vrlo upalni. Svakodnevno uzimajte kvalitetan probiotik,” kaže dr. Bilczyk.

Boris ALEKSANDROV

Exit mobile version