Zagreba Lajfhaki

Valeolog je rekao kako održati zdravlje u starosti

Nažalost, što je osoba starija, to je veći rizik od dobivanja raznih bolesti.

I bliže starosti, intenzitet metaboličkih procesa se smanjuje.

Osim toga, moguće su bolesti kao što su pretilost, ateroskleroza, dijabetes melitus, hipertenzija, srčani problemi, rak i druge bolesti.

Ključna načela zdravog načina života

Yulia Klimchenko, valeologinja Regionalnog centra za higijenu, epidemiologiju i javno zdravlje u Minsku, rekla je za internetsku publikaciju Belnovosti o tome kako održati svoje zdravlje u takvom životnom razdoblju.

Prije svega, istaknuo je stručnjak, potrebno je pridržavati se osnovnih načela zdravog načina života. To uključuje:

Fotografija: © Belnovosti

– Uravnotežena prehrana;
– odbacivanje loših navika;
– odgovarajuća tjelesna i psihička aktivnost;
– Dobar san;
– minimiziranje stresa.

Slijedeći ove jednostavne preporuke, možete “usporiti proces starenja i održati zdravlje dugi niz godina”, kaže stručnjak.

Prehrana

Za starije osobe “vrijede ista osnovna načela kao i za druge”, s jednom razlikom.

Sastoji se od manjeg opterećenja probavnog trakta, tj. hrana treba biti lako probavljiva, treba sadržavati manje životinjskih masti i bjelančevina.

A količina kalorija mora odgovarati količini potrošene energije.

Valeolog je primijetio da se s godinama metabolizam usporava, količina mišićne mase se smanjuje, a tjelesna aktivnost često opada, što znači da osoba treba manje kalorija.

Ako postoji višak hranjivih tvari, tada se povećava vjerojatnost stvaranja masnih naslaga.

Ljudi starije generacije trebali bi ozbiljno razmisliti o razumnom smanjenju dnevnog unosa kalorija i prehrambenih potreba, rekao je Klimčenko.

Kalorije

Prema njezinim riječima, prosječni unos kalorija za muškarce starije od 60 godina ne smije biti veći od 2350 kcal dnevno, a nakon 70 godina – ne više od 2200 kcal.

Za žene starije od 60 godina – ne više od 2100 kcal dnevno, nakon 70 godina – ne više od 2000 kcal.

Važno je da starije osobe imaju raznoliku prehranu s potrebnom količinom ugljikohidrata, masti, bjelančevina, vitamina i minerala (njihov omjer mora biti uravnotežen).

Preporuča se obratiti pozornost na žitarice, mahunarke, žitarice (posebno su korisne heljda i zobena kaša), jabuke i kupus.

Što se tiče mesa, stručnjak savjetuje odabir sorti s niskim udjelom masti, na primjer, perad ili kunić.

Zdrava hrana

Fermentirane mliječne proizvode i ribu naziva korisnima za starije osobe.

U svakodnevnu prehranu možete uvrstiti i kašu od prosa i ječma, napominje stručnjakinja.

Ali savjetuje da se riža jede rjeđe, jer povećava vjerojatnost zatvora.

Jaja – optimalna konzumacija za starije osobe je ne više od 2-3 puta tjedno. Bolje ih je kuhati meko ili u obliku omleta ili ih uključiti u druga jela.

Masti su bolje biljnog podrijetla, na primjer, za salate možete uzeti nerafinirana ulja.

Zbog prisutnosti mnogih polinezasićenih masnih kiselina u svom sastavu, štite krvne žile od ateroskleroze.

Vitamini

Zasebno, valeolog skreće pozornost na potrebu da u starijoj dobi dnevno primaju dovoljnu količinu vitamina.

Dakle, vitamin C “povećava otpornost organizma na infekcije, sudjeluje u hematopoezi, regulira zgrušavanje krvi i propusnost kapilara, pomaže u apsorpciji željeza i sintezi kolagena”.

Vitamin E štiti od ateroskleroze, sprječava stvaranje slobodnih radikala te održava zdravu kožu, kosu i nokte.

Vitamin A usporava starenje i razvoj katarakte i glaukoma, snižava razinu kolesterola, povećava otpornost organizma na infekcije i štiti ga od slobodnih radikala.

Ravnoteža vode

Budući da se s godinama krhkost kostiju povećava, stručnjaci preporučuju unos potrebne količine kalcija.

Nalazi se u velikim količinama u mliječnim proizvodima, sirevima, orašastim plodovima, mahunarkama i zelenom lisnatom povrću.

Julija Klimčenko naglašava: što je prehrana raznovrsnija, tijelo dobiva više hranjivih tvari.

Drugi ključni čimbenik u očuvanju zdravlja u starijoj dobi je održavanje ravnoteže vode.

Vrijedno je zapamtiti da je nedostatak tekućine prepun problema s mokraćnim sustavom i visokim rizikom od tromboze, srčanog i moždanog udara.

Za održavanje ravnoteže preporučljivo je piti vodu. Pijete li previše čaja ili kave, možete dehidrirati, kaže stručnjak.

Dijeta

Prema Klimchenku, stariji ljudi trebaju jesti 4-5 puta dnevno, po želji mogu imati mali međuobrok svježeg povrća i voća.

Preporučljivo je jesti u određene sate kako bi se hrana bolje apsorbirala.

Nemojte se prejedati. Preporuča se večerati otprilike tri do četiri sata prije spavanja.

Prema sadržaju kalorija: doručak treba činiti 25% kalorija, ručak – 30%, popodnevni snack – 20%; večera – 25%.

Ne smijete uopće konzumirati sol, začinjenu, masnu, dimljenu hranu, peciva ili šećer ili ih često izbjegavati.

Exit mobile version