Dijeta ima značajan utjecaj na normalizaciju i prevenciju razine bilirubina u krvi.
Svaka konzumacija hrane i pića zahtijeva naporan rad jetra. Budući da se različite hranjive tvari i tvari različito apsorbiraju i obrađuju, neke su korisnije za jetru, a time i za održavanje razine bilirubina u krvi, od drugih.
Stanje u kojem imamo visoke razine bilirubina u krvi naziva se žutica.
Žutica je bolest uzrokovana nakupljanjem bilirubina u krvi. Ovaj bilirubin se oslobađa kada se crvena krvna zrnca raspadnu i žute je boje. Uzroci žutice žućenje na koži, očima i desnima. Bolest je uzrokovana problemom u bilo kojem od tri koraka u proizvodnji bilirubina.
Također je uzrokovana nedostatkom jetra ili bolesti jetre, jer je jetra odgovorna za filtriranje bilirubina iz krvi.
Koja se prehrana preporučuje kod žutice?
Režimi prehrane razlikuju se ovisno o težini žutice i temeljnim bolestima. Hrana i piće koje treba konzumirati s visokim bilirubinom uključuje:
Voda
Jedan od važnih načina oporavka od žutice je hidracija. Voda pomaže ubrzati probavu i pomaže u “ispiranju” toksina iz bubrega i jetre. Svaki dan potrebno je piti najmanje 2 litre vode.
Voće i povrće
Svježe voće i povrće također ograničava oštećenje jetre jer sadrži vlakna i snažne antioksidanse. Pomažu i kod probavnih smetnji. Također sadrže hranjive tvari pogodne za jetru. Neki od njih su:
- Brusnice, borovnice i grožđe
- Agrumi
- Papaja i lubenica
- Bundeva
- Batat i batat
- rajčice
- Mrkva i cikla
- Đumbir i češnjak
- Cruciferous povrće – brokula, cvjetača, prokulice
- Avokado
- Špinat i zelena salata
Kava i čaj
Visoke doze antioksidansa također se nalaze u kavi i biljnim čajevima. Pomažu i kod probave. U umjerenim količinama kava smanjuje rizik od bolesti jetre, raka i fibroze, usporavajući njihov razvoj.
Cjelovite žitarice
Velike količine hranjivih tvari pogodnih za jetru nalaze se u cjelovitim žitaricama. Sadrže zdrave masti, vlakna, antioksidanse i minerale. Zob je bogata beta-glukanom i utvrđeno je da poboljšava funkciju jetre ako se konzumira kontinuirano tijekom 12 tjedana.
Orašasti plodovi i mahunarke
Orašasti plodovi i mahunarke bogati su antioksidansima, vitaminom E i fenolnom kiselinom. Također su bogate vlaknima i zdravim masnoćama koje su korisne za normalan rad jetre.
Nemasni proteini
Tofu, mahunarke i riba smatraju se nemasnim proteinima koji manje utječu na jetru, dok je crveno meso dodatno opterećuje.
Koju hranu treba izbjegavati s visokim bilirubinom?
Treba izbjegavati konzumaciju visokokaloričnih proizvoda s malo vlakana, poput voćnih sokova i mješavina. Sirupe s visokim udjelom fruktoze također treba izbjegavati jer su visoko prerađeni i sadrže rafinirane šećere. Na što još treba paziti:
Alkohol
Alkohol je toksičan i štetan za jetru. Pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do fibroze jetre, kronične upale i smanjene funkcije jetre. Uz visoke razine bilirubina, alkohol treba potpuno izbjegavati.
Rafinirani ugljikohidrati
Namirnice poput bijelog kruha, tjestenine, gaziranih pića i pekarskih proizvoda sadrže ogromne količine rafiniranog šećera. Nepotrebni rafinirani šećer i ugljikohidrati mogu oslabiti funkciju jetre, dovesti do povišenog bilirubina, pretilosti i dijabetesa tipa 2.
Pakirana, dimljena i konzervirana hrana
Pakirana s visokim udjelom konzervansa, kao i konzervirana i dimljena hrana, treba se zaustaviti. Na primjer, konzervirano povrće i mesni delikatesi sadrže prekomjernu količinu soli, što može dehidrirati tijelo, dodatno opteretiti jetru i otežati probavu.
Zasićene i trans masti
Dijeta s visokim bilirubinom isključuje zasićene i trans masti jer povećavaju otpornost na inzulin. Nekontrolirana konzumacija zasićenih i trans masti povezana je s pretilošću i pothranjenošću, što dovodi do rizika za jetru.
Neki mliječni proizvodi također sadrže prekomjerne količine zasićenih masti, uključujući punomasno mlijeko, sir, punomasni jogurt i sir, te ih treba izbjegavati.
Rakovi, sirova ili nedovoljno pečena riba
Rakovi, nedovoljno kuhana ili sirova riba mogu sadržavati bakterije, viruse, parazite i druge toksine koji mogu zaraziti i oštetiti probavne organe, uključujući jetru.
Govedina i svinjetina
Govedina i svinjetina sadrže željezo, masti i životinjske aminokiseline koje oštećena jetra teško apsorbira, što također dovodi do povećanja bilirubina u krvi.
Reference: