Voće i povrće jarkih boja štiti žensko zdravlje

Žene obično žive dulje od muškaraca, ali općenito imaju veću stopu kroničnih bolesti. Rezultati nove studije koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Georgiji pokazuju da se ove veće stope incidencije mogu ublažiti posebnom prehranom koja uključuje visok sadržaj pigmentiranih karotenoida, kao što su slatki krompir, kupus, špinat, lubenica, paprika, rajčica, naranče i mrkve.

Ovo voće i povrće jarkih boja posebno je važno u sprječavanju gubitka vida i kognitivnih sposobnosti.

“Većina muškaraca boluje od bolesti opasnih po život, a žene ih imaju rjeđe ili se razviju kasnije u životu, tako da nisu u opasnosti od smrti, pa žive dulje od muškaraca.” Ali te su bolesti doživotne i iscrpljujuće,” rekao je dr. Billy Hammond, profesor na Franklin koledžu UGA, Odsjek za umjetnost i znanost u Programu psihologije, bihevioralnih i znanosti o mozgu, i koautor studije.

“Primjerice, od svih postojećih slučajeva makularne degeneracije i demencije u svijetu, dvije trećine oboljelih su žene… Ove bolesti, od kojih žene boluju godinama, najpodložnije su prevenciji promjenom načina života”, dodaje dr. r Billy Hammond.

Studija, koja je pregledala i analizirala podatke iz prethodnih istraživanja, detaljno je opisala nekoliko degenerativnih stanja, od autoimunih bolesti do demencije, od kojih žene pate mnogo češće od muškaraca.

“Ako uzmete sve autoimune bolesti zajedno, žene čine gotovo 80% slučajeva. Zbog ove ranjivosti, koja je izravno povezana s biologijom, ženama je potrebna dodatna preventivna njega“, kaže dr. Hammond.

Kako spol utječe na zdravlje?

Jedan od razloga ove ranjivosti je način na koji žene pohranjuju vitamine i minerale u svojim tijelima. Dr. Hammond ističe da žene u prosjeku imaju više tjelesne masti od muškaraca. Oni služe kao važan rezervoar za mnoge vitamine i minerale, stvarajući koristan rezervoar za žene, na primjer, tijekom trudnoće. Međutim, ta pohranjena dostupnost znači da su manje količine dostupne mrežnici i mozgu, što žene izlaže većem riziku od degenerativnih problema.

Voće i povrće koje ne smijete guliti

Unos pigmentiranih karotenoida hranom djeluje kao antioksidans kod ljudi. Još dva posebna karotenoida, lutein i zeaksantin, nalaze se u nekim specifičnijim tkivima oka i mozga. Dokazano je da izravno poboljšavaju degeneraciju središnjeg živčanog sustava.

“Muškarci i žene jedu približno jednaku količinu ovih karotenoida, ali su potrebe žena mnogo veće”, kaže dr. Hammond.

“Dio ideje članka je, prvo, promijeniti preporuke vezane uz konzumaciju karotenoida za ljepši spol, a drugo, osvijestiti žene da imaju te ranjivosti koje trebaju proaktivno rješavati, kako bi spriječili ozbiljnih zdravstvenih problema kasnije u životu”, ističe dr. Hammond.

Karotenoidi su također dostupni kao dodaci prehrani. Nacionalni institut za zdravlje usmjerio je svoje resurse na proizvodnju ovih specifičnih karotenoida kroz program Nacionalnog instituta za oči. I dok su suplementi luteina i zeaksantina jedan od načina da povećate unos, dr. Hammond napominje da je unos istih putem hrane mnogo bolja strategija.

“Mislim da ljudi ne shvaćaju u potpunosti kakav dubok učinak prehrana ima na to tko su oni, kakvo im je raspoloženje, čak i u smislu njihove sklonosti da pokazuju ljutnju”, kaže dr. Hammond. – A sada se, naravno, znanje o tom utjecaju proširuje na mikrobiom i bakterije koje čine naša crijeva. Sve ove komponente rade zajedno kako bi stvorile građevne blokove koji čine naš mozak i neurotransmitere koji posreduju u njegovoj uporabi.”

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki