Zagreba Lajfhaki

Vrtlar: Pogrešno spremate krastavce! Mogu biti dvostruko izdržljiviji

Krastavac sadrži 97% vode. Mnogi se sjećaju duhovite priče Mircee Krishana o studentu koji je naučio samo ovu činjenicu, koju neprestano ponavlja na svako postavljeno pitanje tijekom ispita. Doista, ovo povrće sadrži 95-97% vode, što ga čini omiljenom osvježavajućom namirnicom u vrućim ljetnim mjesecima. No, pravilan odabir i čuvanje vrlo su važni kako bi se očuvala njegova svježina i stvarna korist za organizam.

Krastavci su prirodni snažan apsorbent koji aktivno uklanja toksine iz ljudskog tijela. Potiču apetit i stvaranje klorovodične kiseline u želucu. Sadrže puno kalija i vlakana koja dobro utječu na rad bubrega, posebice svojim izvrsnim diuretičkim učinkom. Određeni enzimi u krastavcima pomažu boljoj apsorpciji bjelančevina i vitamina iz skupine B. Također je jedna od najdijetalnijih namirnica – 100 grama sadrži samo 12 kalorija.

Krastavci su također poznati po svom kozmetičkom učinku na ljudsku kožu zbog adstrigentnog svojstva i svojstva čišćenja pora. Zbog toga se često koriste za smanjenje jutarnje natečenosti, ali i za ublažavanje opeklina od sunca.

Nije dovoljno da krastavac bude samo zelen i čvrst, ističu agronomi.

Prva stvar pri odabiru ovog povrća nije toliko pravilan i ravan oblik, koliko treba obratiti pozornost na boju – ona bi trebala biti ujednačena, tamnozelena, a ponekad, ovisno o sorti, čak i smaragdno zelena. Ne smije biti žutih mrlja i površina ne smije biti sjajna.

Liječnik je rekao što se događa sa šećerom u krvi ako svaki dan jedete jogurt

Osim toga, treba odabrati samo povrće koje nema modrice, pukotine, ogrebotine ili druge nedostatke. Kvalitetni krastavci su elastični, a najbolji su oni srednje veličine.

Također obratite pozornost na ručke – one bi također trebale biti svježe i bez nedostataka. Još veće ručke omogućuju veću trajnost obranog povrća.

Na hladnom mjestu krastavci mogu stajati puno duže nego u hladnjaku. Na primjer, u hladnom ormaru ili podrumu mogu se čuvati 2-3 tjedna, dok u hladnjaku – ne više od 7 dana.

Budući da sadrže veliku količinu vode, sami mogu ispuštati vodu tijekom skladištenja. Stoga je važno da se ne stavljaju u čvrsto zatvorenu plastičnu vrećicu. Ako krastavci ne “dišu”, brzo se pokvare. Osim toga, ne smiju se držati u hladnjaku u blizini drugog voća i povrća.

Najbolje je svako povrće zamotati u poseban papirnati ubrus i staviti u posudu. Ako krastavce čuvate u hladnjaku, preporučuje se da budu dalje od ventilatora ili zamrzivača.

Neki daju i konkretniji savjet kako bi krastavci duže ostali svježi – premažite ih umućenim bjelanjkom. Ljuska koja će se formirati od bjelanjka neće dopustiti da vlaga ispari iz krastavaca.

Exit mobile version