Zagreba Lajfhaki

Za i protiv kukuruza – koristi i štete

Kukuruz dolazi od biljke koja pripada obitelji žitarica. Često se uspoređuje s povrćem jer se jede u klipu ili iz klipa. Osušena zrna kukuruza također nalaze primjenu u našoj kuhinji – najlakše se sjetite kokica. Sa soli, maslacem ili karamelom, omiljeni su proizvod kinofilama diljem svijeta. Osim kokica, u kulinarstvu se koristi i sušeni kukuruz. Kukuruzno brašno i škrob se nalaze, kao i kukuruzni sirup.

Okus kukuruza je lako prepoznatljiv – svatko tko je jeo kukuruz u klipu ili u šalici zna što je kukuruz koji se može kuhati, peći na žaru ili jesti sirov u salati. Kukuruzno brašno treba samo nekoliko koraka da postane kukuruzni kruh, odnosno kukuruzne tortilje, raširene u meksičkoj kuhinji.

Unatoč blagodatima koje kukuruz pruža organizmu, postoje i štete od njegove konzumacije, zbog čega ga stručnjaci ne preporučuju uvijek kao zdrav proizvod.


+ Vlakna, vitamini i minerali
Dobijete li jednu šalicu kukuruza na moru, bez aditiva, sadržavat će 177 kalorija. U ovoj šalici pronaći ćete gotovo 5 grama vlakana, koji su ugljikohidrati neophodni za probavni sustav. Konzumiranje više vlakana smanjuje rizik od određenih bolesti, uključujući bolesti srca i rak. Specifična vlakna koja se nalaze u kukuruzu mogu zaštititi gastrointestinalni trakt od upala
Tu su i vitamini C, B1 i B9, te magnezij i kalij koji organizmu donose razne dobrobiti.


– Škrob
Međutim, pet grama vlakana u šalici predstavlja samo jednu osminu svih ugljikohidrata. Većina njih su škrob – ugljikohidrati, koji dokazano povećavaju razinu šećera u krvi u tijelu. Neka istraživanja sugeriraju da vlakna mogu uravnotežiti razinu šećera u krvi, ali prerađeni kukuruz ne sadrži vlakna, čime gubi svoja korisna svojstva. Konzumacija hrane s visokim udjelom škroba dovodi do visokog rizika od dijabetesa.


+ Korisni biljni spojevi
Karotenoidi su pigmenti koji kukuruzu daju karakterističnu žutu boju. Osim boje, zdravlju pridonose i – lutein i zeaksantin dva su korisna karotenoida u kukuruzu. Doprinose dobrom vidu sprječavajući makularnu degeneraciju.


+/- GMO
Razlike u mišljenjima o genetski modificiranim proizvodima kreću se od obje krajnosti. Neki smatraju da biljke ostaju iste, ako ne i bolje, a hranjive. Međutim, drugi vjeruju da ljudska intervencija šteti voću i povrću i čini ih otrovnima. Znanost nema dovoljno činjenica da bi definitivno rekla što je istina, a što nije. Postoje studije koje povezuju genetski modificirani kukuruz s toksičnim učincima na organe. Postoje i druge studije koje ne pronalaze vezu između biljaka i zdravstvenih problema.

Reference:

Jane, J. (2016., 11. veljače) Makronutrijenti u kukuruzu i ljudskoj prehrani. Preuzeto 30. svibnja 2023. s https://doi.org/10.1111/1541-4337.12192
Ali, R. (2013., 9. travnja) Prehrambeni izvori karotenoida luteina i zeaksantina i njihova uloga u zdravlju očiju. Preuzeto 30. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23571649/
Haub, M. (2010., prosinac) Učinci dijetalnih vlakana i njihovih komponenti na metaboličko zdravlje. Preuzeto 30. svibnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/

Exit mobile version