Zagreba Lajfhaki

Za one koji kupuju naribani sir u trgovini: jeste li znali da ga treba oprati?

Možda ste već vidjeli videa u kojima kupci naribani sir ispiru pod vodom.

Prema njihovim riječima, na taj način se rješavaju štetnih aditiva prisutnih u proizvodu.

Doista, u naribane sireve dodaje se sredstvo protiv zgrudnjavanja – potrebno je da se komadići zgnječenog sira ne slijepe.

Njegov glavni sastojak je celuloza, koja se proizvodi od piljevine i pamuka.

Što kažu stručnjaci? Iskreno govoreći, nisu došli do zajedničkog mišljenja – neki su stručnjaci uvjereni u dobrobiti pranja, dok drugi smatraju da je postupak nepotreban.

Fotografija: © Belnovosti

Tako inženjer kemije iz Minnesote uvjerava da celuloza ne predstavlja opasnost za zdravlje, a može čak i koristiti tijelu, budući da je izvor vlakana za koja je poznato da blagotvorno djeluju na crijeva.

Ali dr. Paul Saladino jasno je pokazao rezultat pranja ribanog sira – u videu je snimio mutnu vodu koja je ostala nakon manipulacija.

Prema riječima liječnika, taj konzervans je natamicin, koji produljuje rok trajanja i štiti proizvode od plijesni, ali može negativno utjecati na zdravlje crijeva.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version