Unatoč raznim tvrdnjama, dunja, kao i većina biljnih namirnica, ostaje najkorisnija kao profilaktičko sredstvo u sirovom, prirodnom obliku, pod uvjetom, naravno, da se koristi mudro i vješto.
Samostalno kuhani sušeni listovi dunje dokazano ublažavaju kašalj i druge probleme dišnog sustava. Uvarak također smiruje napadaje astme.
U kontaktu s visokim stupnjevima aparata za kuhanje gubi se vitamin C, koji je toplinski labilan, ali i mnoge druge vrijedne tvari.
Dunja se lako može koristiti za pripremu raznih frapea i frapea, ili čak naribana za voćnu salatu uz dodatak kruške, jabuke, šljive, kivija po izboru. Na taj način ne samo da ćete izgubiti okus trpkosti, već ćete itekako uživati u ukusnoj voćnoj salati.
Ostavljena na mjestu s niskom temperaturom od 6 do 8 stupnjeva oko 3 mjeseca uz visok postotak vlage, trpak miris dunje gotovo potpuno nestaje pa se lako može konzumirati sama.