Domovina kopra je Azija. Ali odavno se uzgaja u Europi i sjevernoj Africi.
Čak su i stari Grci koristili kopar kao začin.
Sastav i kalorijski sadržaj kopra
100 g kopra sadrži 40 kilokalorija. U kopru ima 2 puta više askorbinske kiseline nego u limunu.
Sadrži i nikotinsku kiselinu, vitamine B1, B2 i mineralne soli.
Prednosti kopra
Flavonoidi i fitoncidi koji se nalaze u kopru inhibiraju rast bakterija u tijelu i uklanjaju slobodne radikale.
Eterična ulja biljke povoljno djeluju na probavu, poboljšavaju apetit, liječe pojačano stvaranje plinova i gastritis.
Ako konzumirate začin, on liječi infekcije.
Šteta od kopra
Biljku ne smijete jesti ako ste alergični.
Osobe s hipotenzijom i trudnice s raznim bolestima trebaju vrlo pažljivo koristiti začin.
Provjereno od strane urednika