Zagreba Lajfhaki

Zašto bismo trebali jesti celer?

Celer je povrće slično mrkvi i peršinu koje je široko rasprostranjeno po cijelom svijetu. Hrskavo povrće koristi se u jelima kao što su juhe, variva, kiseli krastavci i još mnogo toga, ali se također može koristiti sirovo u salati ili jesti samostalno kao brzi popodnevni međuobrok. Najpopularniji način konzumiranja celera je u obliku soka. Međutim, rezultati istraživanja sugeriraju da jedenje celera, za razliku od ispijanja njegovog soka, može pružiti neke dodatne prednosti. Inače, jasno je da tekućina najbrže osigurava korisne nutrijente povrća, kojih nije nimalo malo.

Koju nutritivnu vrijednost ima celer?

Veći sadržaj celera je voda, a ostatak nosi mnoge korisne tvari. Jedna stabljika celera sadrži 9 kalorija, ali višak kilograma nadoknađuje velikom količinom vitamina – A, K, C i B, kao i minerala – kalcija, magnezija, mangana i kalija. Sve te tvari donose brojne dobrobiti tijelu nakon što se apsorbiraju. To uključuje poboljšano zdravlje srca i probave, sniženu razinu šećera u krvi i smanjen rizik od kroničnih bolesti.

Kako celer pomaže tijelu?

1. Podržava rad srca
Celer sadrži vitamine K i B9 koji na različite načine poboljšavaju rad srca – vitamin K sudjeluje u zgrušavanju krvi, a B9 pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, povrće sadrži flavonoide – biljne tvari koje djeluju kao antioksidansi i bore se protiv oksidativnog stresa u tijelu. Osim toga, studije ukazuju na smanjenje razine štetnog kolesterola u tijelu povezanog s flavonoidima.

2. Poboljšava probavu
Jedna stabljika celera sadrži jedan gram vlakana. Vlakna poboljšavaju probavni sustav pomažući u transportu hrane kroz njega. Osim u probavi, vlakna mogu pomoći i kod mršavljenja jer konzumacijom daju osjećaj sitosti.

3. Reguliraju šećer u krvi
Niska kalorijska vrijednost celera omogućuje konzumaciju bez brige o razini šećera u krvi. Studija iz 2018. pokazala je da uzimanje kapsula lista celera snižava razinu šećera u krvi. Smatra se da tvari u celeru pomažu tijelu apsorbirati šećer

4. Sprječava nastanak kroničnih bolesti
Celer sadrži mnogo antioksidansa i protuupalnih tvari. Više od desetak flavonoida štiti tijelo od oksidativnog stresa koji uzrokuje oštećenje stanica. Jedan od flavonoida tzv kvercetin a studije ukazuju na njegov antikronični upalni učinak i smanjen rizik od Alzheimerove bolesti.


Reference:
Daraei, N. (2017., 13. srpnja) Pregled antioksidativne aktivnosti celera (Apium graveolens L). Preuzeto 22. svibnja 2023. s https://doi.org/10.1177/2156587217717415
Blesso, C. (2017., 10. ožujka) Učinci prehrambenih flavonoida na obrnuti transport kolesterola, metabolizam HDL-a i funkciju HDL-a. Preuzeto 22. svibnja 2023. s https://doi.org/10.3945/an.116.014050
Yusni, Y. (2018., veljača) Učinci liječenja lišćem celera (apium graveolens L.) na razinu glukoze u krvi i inzulina u starijih osoba s predijabetičarima. Preuzeto 22. svibnja 2023. s https://smj.org.sa/content/39/2/154
Niaz, K. (2019., svibanj) Molekularni mehanizmi na kojima se temelji zaštitna uloga kvercetina u ublažavanju Alzheimerove bolesti. Preuzeto 22. svibnja 2023. s https://doi.org/10.1016/j.lfs.2019.03.055

Exit mobile version