Zagreba Lajfhaki

Zašto biste trebali jesti avokado svaki dan: kako je voće dobro za žene i muškarce

Avokado se naziva jednim od najzdravijih i hranjivih plodova. Sadrži 14 korisnih mikroelemenata i 11 vitamina.

Ljudi koji vode aktivan stil života pokušavaju redovito konzumirati avokado. Stoga je vrijedno razumjeti njegove prednosti, glavna svojstva i kontraindikacije.

Koje su dobrobiti avokada?

U početku je vrijedno zapamtiti nekoliko elemenata iz sastava ovog voća:
1) Folna kiselina.
2) Kalij.
3) Mangan.
4) Željezo.
5) Cink.
6) fosfor.
7) magnezij.
8) Vitamini različitih skupina.

Najzanimljivije je to što je avokado jedna od najmasnijih namirnica. Ključna činjenica koju treba imati na umu je da 77% kalorija dolazi iz masti. Međutim, ne biste trebali razmišljati o visokom sadržaju kalorija, jer ne govorimo o jednostavnoj masti, već o oleinskoj kiselini.

Oleinska kiselina je glavni sastojak maslinovog ulja. I kao što znate, ova kiselina ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav, ublažava upalu i pozitivno utječe na opće stanje ljudskog tijela.

Fotografija: Pixabay

Kako izvući najveću korist

I tu dolazi onaj neugodni dio članka. Većina ljudi misli da se avokado može lako kupiti u većini trgovina i izvući maksimalnu korist. Je li sve tako jasno? Postoji nekoliko savjeta:

  • prednost treba dati samo zrelim plodovima. Kost bi se trebala kretati unutar njih. Ako avokado još nije zreo, kost će čvrsto pristajati;
  • Ako govorimo o zelenim sortama, one imaju manje koristi. Međutim, većina trgovina ih prodaje jer se zeleni avokado lakše čuva. Stručnjaci preporučuju davanje prednosti ljubičastom voću;
  • Avokado treba kombinirati s drugom zdravom hranom. Idealna kombinacija avokada je s: ribom, povrćem, začinskim biljem, sirom i drugim proizvodima;
  • maksimalna korisna svojstva sadržana su u sirovom proizvodu. Nakon toplinske obrade, dobrobiti voća su značajno smanjene.

Također, nakon toplinske obrade, avokado može postati gorak;

Zanimljivost: biljne masti su otporne na oksidaciju, koja može biti uzrokovana zagrijavanjem. Ulje avokada može se sigurno koristiti za pripremu raznih jela u pećnici. Glavna stvar je ne pokušavati kuhati avokado.

Kakva šteta

Alergijske reakcije predstavljaju opasnost. Također nije neuobičajeno da ljudi počnu redovito konzumirati avokado i dožive želučane tegobe. Ne treba se toga bojati, jer je voće zasićeno mastima i korisnim mikroelementima. Postoji jednostavno pravilo: avokado treba uvoditi u prehranu postupno.

Uobičajena pogreška koju mnogi ljudi čine je korištenje avokada kao grickalice uz alkoholna pića. Ova kombinacija može uzrokovati opijenost i druge probleme s tijelom. Avokado je zdrava i hranjiva namirnica koju treba konzumirati odgovorno.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version