Zagreba Lajfhaki

Zašto biste trebali jesti borovnice: odgovor kineskih znanstvenika, a ne bakin savjet

U djetinjstvu su bake često tjerale svoje unuke da jedu borovnice pod izlikom da su bobice vrlo dobre za vid.

Prošle su godine i pokazalo se da u tom pogledu borovnice nisu ništa korisnije od najobičnije mrkve.

Ali otkriće kineskih znanstvenika sa Sveučilišta Sichuan ne dopušta nam da potpuno otpišemo borovnice.

Prema najnovijim podacima, bobica ima nevjerojatna svojstva.

Prednosti borovnica

Ispostavilo se da su borovnice jako dobre za zdravlje, a prvenstveno za zdravlje krvnih žila.

Fotografija: © Belnovosti

Provedena su istraživanja o riziku od endotelne disfunkcije, koja je ključni čimbenik u razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Konzumacija borovnice poboljšava dilataciju posredovanu protokom. Ovo je jedna od metoda mjerenja vaskularnog zdravlja.

Istodobno je primljena potvrda da bobica smanjuje dijastolički krvni tlak.

Osim dobrobiti borovnica za srce, znanstvenici su otkrili da njihova konzumacija minimalizira rizik od kognitivnog pada povezanog sa starenjem te također štiti mišiće od oštećenja tijekom tjelesne aktivnosti.

Dobrobiti borovnica također su potvrđene u fazi smanjenja rizika od razvoja predijabetesa i dijabetesa tipa II.

Prethodno smo govorili o tome kako se modeli bore protiv starenja kože.

Exit mobile version