Jeste li znali da heljda ne samo da po svojim svojstvima nije inferiorna u odnosu na tako modernu superhranu kao što je kvinoja, već je u nekim aspektima i nadmašuje?
To mišljenje dijele i ruski liječnici koji su usporedili obje žitarice.
Prema njihovom zaključku, obje sadrže velike količine dijetalnih vlakana i proteina.
Ali heljda je, za razliku od kvinoje, koja je popularna među sljedbenicima zdravog načina života, manje kalorična.
To nije sve – heljda sadrži bioraspoloživi cink, bakar i mangan.
Stručnjaci su uvjereni da heljdina kaša za doručak ili prilog od ove žitarice za ručak ili večeru ima brojne prednosti.
Na primjer, ovaj proizvod, kada je uključen u prehranu, poboljšava rad gastrointestinalnog trakta i živčanog sustava.
Heljda također može smanjiti razinu lošeg kolesterola i smanjiti rizik od dijabetesa.
Želite li “iskoristiti” sve navedene kvalitete heljde, budite oprezni pri pripremi žitarice i nemojte je prekuhati.
Prethodno smo vam rekli koliko jagoda možete pojesti u jednom danu.