Zagreba Lajfhaki

Zašto biste trebali uzimati vitamin E i vitamin K

Prirodni antioksidans i akceptor aktivnih spojeva kisika. Štiti staničnu membranu od oksidacije – blokira proizvodnju aktivnih spojeva kisika.

Izvori: Uljarice (bademi, soja, suncokret itd.).

Nedostatak: dovodi do povećane proizvodnje kisikovih radikala i oštećenja membrane. Uzrokuje probleme sa živcima zbog lošeg provođenja električnih impulsa duž neurona, što rezultira promjenama u strukturi i funkciji membrane. Anemija – zbog oksidativnog oštećenja crvenih krvnih stanica Smanjeni imunološki odgovor.

Hipervitaminoza E: povezana s rizikom od nedostatka vitamina K, a time i problema s krvarenjem.

Vitamin K je uključen u proces zgrušavanja krvi. Djeluje kao kofaktor karboksilaze u provođenju γ-karboksilacije glutamatnih ostataka proteina prekursora (koagulantni faktor II-protrombin, VII, IX i X i antikoagulantni proteini (C i S). Stvoreni ostaci γ-karboksi glutamata (GLA) omogućuju vezanje iona Ca2+ koji su neophodni za proces hemostaze.

Izvori: Najrasprostranjeniji su u lisnatom povrću, zobenim pahuljicama (zobenim pahuljicama), no u slučaju nedostatka istih u prehrani mogu se u potpunosti nadomjestiti vitaminom K kojeg sintetiziraju crijevne bakterije. Zato hipovitaminoza najčešće ne dolazi.

Hipovitaminoza K: Može se razviti u novorođenčadi jer je njihova bakterijska kolonizacija debelog crijeva nedovoljno razvijena, a propusnost placente za vitamin K relativno je niska. Simptomi nedostatka uključuju dugotrajno patološko krvarenje.

Exit mobile version