Mnogi ljudi vjeruju da stalnim konzumiranjem čaja od limuna jačaju svoj imunitet.
To se argumentira na sljedeći način: limun se smatra izvorom vitamina C.
Međutim, prema Zen kanalu Family Health, ovaj je vitamin jedan od najhlapljivijih.
Što fali vitaminu
Već prilikom rezanja limuna on nestane, a ako je citrus izložen visokim temperaturama (taj isti čaj), onda možete potpuno zaboraviti na vitamin.
Dakle, kako kažu stručnjaci, nema neke posebne koristi od dodavanja kriške limuna u čaj, samo smo navikli na ovaj ritualni postupak.
Nema koristi, ali ima štete. Može se razviti Alzheimerova bolest.
Metal
Činjenica je da je glavni nedostatak čaja prisutnost aluminija u njemu, “stečenog” u uzgojnim područjima gdje je tlo bogato ovim lakim metalom.
Količina aluminija u listićima čaja ovisi o vrsti biljke, no najveći sadržaj metala zabilježen je u mladim klicama.
To u načelu ne predstavlja opasnost za ljude, jer u skuhani čaj ulazi samo mali dio aluminija (najviše ga ostaje u listovima prelivenim kipućom vodom, koji se nazivaju talog).
Opasna kombinacija
Opasnosti nema dok u piće ne dodate limun. U tom slučaju počinje interakcija soka citrusa s vrućim čajem, stvarajući aluminijev citrat.
Ali već je toksičan i nakuplja se u tkivima i stanicama, posebno u stanicama središnjeg živčanog sustava.
Zato neki znanstvenici kažu da čaj od limuna može potaknuti Alzheimerovu bolest.
Postoji izlaz
Međutim, nije sve tako tužno za one koji vole piti piće s limunom. Postoji rješenje za problem.
Stručnjaci preporučuju dodavanje soka već skuhanom čaju (kojem su odstranjeni listići i malo ohlađeni).
To smanjuje mogućnost izlaganja aluminijevom citratu, ali povećava mogućnost da se ne uništi sav vitamin C.