Zašto je češnjak dobar za zdravlje?

Aroma koju češnjak daje svakoj hrani u koju se dodaje je razlog zašto je tako raširen. Češnjak se smatra povrćem i nalazi mjesto u mnogim kulinarskim receptima. Osim u ishrani, koristi se i kao lijek zbog svojih jakih blagotvornih svojstava. Povrće luka sadrži mnoge spojeve, vitamine i minerale koji štite organizam od bolesti i jačaju organizam. Evo 6 zdravstvenih prednosti češnjaka:


1. Dijetalan proizvod
Češanj češnjaka sadrži manje od 5 kalorija. S druge strane, bogat je vitaminima B6 i C, kao i manganom. Vitamin B6 pomaže pravilnom razvoju i održavanju živčanog sustava, a vitamin C djeluje kao antioksidans i može sniziti krvni tlak. Mangan je mineral koji sudjeluje u formiranju kostiju i vezivnog tkiva u tijelu.


2. Štiti od hladnoće
Češnjak može poboljšati funkciju imunološkog sustava. Povrće od luka dobro djeluje protiv prehlade. Neke studije su pokazale da je kod konzumiranja češnjaka rizik od prehlade manji za 63% u usporedbi s placebom.


3. Snižava krvni tlak
Visoki krvni tlak može se regulirati konzumacijom češnjaka zbog vitamina C, ali i drugih korisnih spojeva u povrću. Studija je otkrila da ekstrakt češnjaka može biti jednako učinkovit kao lijek protiv krvnog tlaka.


4. Smanjuje kolesterol
U slučaju visokog kolesterola, konzumacija češnjaka može smanjiti razinu LDL-a – “lošeg” kolesterola – do 15%. Studije pokazuju da češnjak ne utječe na HDL, “dobar” kolesterol, u tijelu.


5. Produžuje život i smanjuje rizik od demencije
Kako starimo, tijelo postaje sve ranjivije na oksidativni stres – oštećenje stanica koje može dovesti do kroničnih bolesti. Antioksidansi sadržani u češnjaku pomažu u sprječavanju oksidativnog stresa.


6. Služi za detoksikaciju
Češnjak sadrži sumpor. Štiti tijelo i, točnije, organe od oštećenja povezanih s toksičnošću teškim metalima. Istraživanja pokazuju da češnjak može smanjiti razinu olova u krvi do 20%, kao i smanjiti simptome trovanja toksičnim metalima.


Reference:
Josling, P. (2001., srpanj) Prevencija prehlade dodatkom češnjaka: dvostruko slijepo, placebom kontrolirano istraživanje. Preuzeto 29. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11697022/
Qureshi, A. (2013., rujan) Učinci Allium sativum (češnjak) na sistolički i dijastolički krvni tlak u bolesnika s esencijalnom hipertenzijom. Preuzeto 2023., 29. svibnja s
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24035939/
Ernst, E. (2000., rujan) Češnjak za liječenje hiperkolesterolemije. Meta-analiza randomiziranih kliničkih ispitivanja. Preuzeto 29. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10975959/
Shakeri, M. (2012., svibanj) Usporedba terapijskih učinaka češnjaka i d-penicilamina u bolesnika s kroničnim profesionalnim trovanjem olovom. Preuzeto 29. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22151785/

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki