Zagreba Lajfhaki

Zašto je korisno piti sok od rajčice?

Teško je zamisliti osobu koja nikada nije čula za tako rasprostranjeno piće diljem svijeta kao što je sok od rajčice.

Desetljećima ga aktivno konzumiraju ljudi svih dobnih skupina, jer se priprema vrlo jednostavno i, prema mišljenju brojnih stručnjaka, donosi veliku korist ljudskom tijelu.

Ipak, znanost ne stoji mirno, pa se pojavljuju razne hipoteze da ovo piće možda nije toliko korisno kao što se prije mislilo.

Broj rasprava na temu koristi i štete soka od rajčice samo se povećava, a ljudi se ne mogu odlučiti hoće li nastaviti piti svoje omiljeno piće ili je bolje odustati od njega za sigurnost tijela?

Korisna svojstva pića

  • Zasićuje tijelo dovoljnom količinom vitamina C.
  • Djeluje kao preventivna mjera za razvoj određenih bolesti.
  • Poboljšava funkcioniranje gastrointestinalnog trakta.
  • Ubrzava probavne procese.
  • Štiti gastrointestinalni trakt od nadutosti i povećanog stvaranja plinova.
  • Izvrsna zaštita od zatvora.
  • Pijenje soka omogućuje bolju apsorpciju željeza koje ulazi u tijelo.
  • Neizostavan je lijek u borbi protiv mamurluka.
  • Smanjuje jačinu teških glavobolja.
  • Neophodno za ljude koji vode sjedilački način života kako bi spriječili trombozu.
  • Popularan među dijabetičarima jer smanjuje razinu glukoze.
  • Dobar lijek za snižavanje krvnog tlaka.

O štetnosti na organizam

  • Najštetniji su oni sokovi koji se prodaju na policama većine trgovina, budući da su, prema znanstvenicima, gotovo potpuno bez prirodnih sastojaka.
  • U tvornicama se u procesu pripreme soka od rajčice koriste aditivi koji mogu uzrokovati ne samo alergijsku reakciju, već i razvoj gastrointestinalnih bolesti.
  • Zlouporaba soka od rajčice može pogoršati gastritis i čir na želucu.
  • Osobe s visokom kiselošću, kao i oni koji pate od pankreatitisa, trebali bi potpuno napustiti ovo piće.

Korisni savjeti za korištenje

  • Liječnici savjetuju da popijete čašu soka pola sata prije jela.
  • Ako je moguće, nemojte ga kombinirati s proizvodima koji sadrže škrob i proteine.
  • Svako zelje, kao i biljno ulje i orašasti plodovi, pomažu poboljšati korisna svojstva soka.
  • Što više soli sadrži, to je lošija apsorpcija hranjivih tvari.
  • Piće ne sadrži više od dvadeset kalorija, stoga je u umjerenim količinama dobro za zdravlje i sigurno neće uzrokovati debljanje.
  • Ako je moguće, najbolje je napraviti vlastiti sok kako biste se zaštitili od otrovnih tvari koje mogu oštetiti vaš organski sustav.

Stoga je sok od rajčice izvrsno piće za one koji žele zasititi tijelo hranjivim tvarima, ali i počastiti se nečim što je ukusno i korisno za tijelo.

Fotografija: © Belnovosti

Međutim, kao i svaki drugi proizvod, mora se konzumirati strogo umjereno, jer s njegovim viškom u tijelu, određene vrste bolesti mogu se pogoršati ako osoba pati od njih u kroničnom obliku.

Prije davanja gore opisanog napitka djetetu ili osobi s određenim bolestima, uvijek se posavjetujte sa stručnjakom.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version