Zašto je mrkva korisna




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

Mrkva svakako zaslužuje mjesto na vašem stolu. Dolaze u narančastoj, žutoj, ljubičastoj, bijeloj ili crvenoj boji, no bez obzira na boju vrlo su korisni. Uz pastrnjak, kopar, peršin i kim pripadaju obitelji Umbelliferae. Do 16. stoljeća u Nizozemskoj se počela uzgajati najraširenija narančasta mrkva blago slatkastog okusa. Zato ih trebate redovito konzumirati:

vitamin A

Jedna mrkva srednje veličine (oko 75g) osigurava impresivnih 210% preporučenog dnevnog unosa vitamina A, koji ima važnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sustava, vida, reproduktivnih sposobnosti, stanične funkcije i elastičnosti kože. Među biljkama samo je slatki krumpir bogatiji vitaminom A od njih. Mrkva je izvrstan izvor tvari koje naše tijelo pretvara u vitamin A, osnovu za retinoičnu kiselinu, preko koje se ostvaruju važne biološke funkcije.

Antioksidansi

Mrkva sadrži niz antioksidansa, od kojih svaki ima svoju jedinstvenu zaštitnu funkciju. Beta-karoten je najčešći od njih, posebno u narančastoj mrkvi. Alfa-karoten, lutein, kafeinska kiselina, kumarinska kiselina, ferulinska kiselina i antocijanidini su drugi antioksidansi. Stoga, koju god sortu mrkve odabrali, sigurno ćete si osigurati pristojnu dozu antioksidansa.

Vizija

Mnogo je mitova koji kruže o mrkvi, no istina je da je dobra za vid. Znanstvenici s Instituta Jules Stein na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu otkrili su da su žene koje su jele mrkvu barem dva puta tjedno imale manju vjerojatnost da će oboljeti od glaukoma u usporedbi sa ženama koje su jele manje od jednom tjedno. Razna istraživanja su pokazala da se oštećenje vida zbog nedostatka vitamina A može poboljšati ako se poveća unos ovog vitamina. Osim toga, poznato je da vitamin A ima važnu ulogu kao sastavni dio rodopsina i podupirući funkcioniranje rožnice i konjunktivne membrane.

Kardiovaskularni sustav

Najčešće proučavane zdravstvene dobrobiti mrkve povezane su s kardiovaskularnim sustavom. Desetogodišnja studija u Nizozemskoj pokazala je da ljudi koji su jeli mrkvu svaki dan imaju mnogo manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Smatra se da je to zbog zaštitne uloge antioksidansa u mrkvi.

Prostata

Prema European Journal of Nutrition, različita istraživanja pokazuju da muškarci koji često konzumiraju mrkvu imaju manje šanse oboljeti od raka prostate. Smatra se da je to zbog visokih razina karotenoida.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki