Volite li krumpir? To je jako dobro!
Povrće je izvor nekoliko mikroelemenata korisnih za ljudsko tijelo: željezo, kalij, kalcij, magnezij, fosfor i drugi.
Umjerena konzumacija pravilno kuhanog krumpira ima pozitivan učinak na endokrini i kardiovaskularni sustav.
Obratite pozornost na frazu “pravilno kuhano”. Činjenica je da je način toplinske obrade povrća od velike važnosti.
Prženi krumpir se teško može nazvati zdravim jelom: situaciju kvari njihov visok sadržaj kalorija i visok sadržaj nezdravih masti.
A u “borbi” između kuhanog i pečenog krumpira uvjerljivu pobjedu odnosi potonji.
Zašto je pečeni krumpir zdraviji od kuhanog
Jer kuhanjem velebilje izgubi polovicu kalija korisnog za srce, a pečenjem samo nekoliko postotaka.
Zbog toga je krumpir bolje peći nego kuhati.
I važno je obratiti pažnju na nekoliko nijansi. Prva točka: prije pečenja gomolja, ne biste se trebali riješiti kore, jer sadrži značajan dio korisnih mikroelemenata.
Druga napomena: kod pripreme pečenog krumpira treba koristiti minimalno ulja (ili ga uopće izbjegavati). Treća točka: nemojte pretjerivati sa soli.
Ako ne zanemarite ova pravila, moći ćete pripremiti doista zdravo jelo.
Ranije su stručnjaci rekli tko ne bi trebao jesti juhu od gljiva.