Zagreba Lajfhaki

Zašto kava više ne okrepljuje: još jedan razlog da se pridržavate norme

Zbog toga ljudi piju kavu ujutro ili na poslu, da se oraspolože i prionu poslu s novom snagom i pažnjom.

Svi znaju da je okrepljujući učinak privremen, pa morate ponoviti postupak. No stručnjaci s razlogom podsjećaju na postojanje normi za konzumaciju kave.

Stopa kofeina

Odrasli ne bi trebali konzumirati više od 400 mg kofeina dnevno.

Treba imati na umu da je tvar sadržana ne samo u kavi, već iu čaju – crnom i zelenom.

Trudnice ne bi trebale prekoračiti normu definiranu kao 200 mg.

Fotografija: © Belnovosti

Za referencu

Espresso sadrži 35-40 mg kofeina na 30 ml pića.

Instant kava ima oko 95 mg kofeina, a klasična crna kava ima i do 120 mg kofeina po šalici.

Jedna šalica zelenog čaja sadrži otprilike 35-75 mg kofeina, a crni čaj sadrži do 90 mg.

U jednoj limenci energetskog napitka nalazi se 30-80 mg kofeina, a u mliječnoj i tamnoj čokoladi od 10 do 25 mg kofeina.

Zašto kava ne okrepljuje

Razlog je količina konzumiranih proizvoda koji sadrže kofein. Što ih je više, okrepljujući učinak je lošiji.

Ako povećate dozu, zdravstveni problemi se više ne mogu izbjeći. Pojavit će se srčani problemi, glavobolje i druge tegobe.

Što uraditi

Kako bi kava ponovno djelovala okrepljujuće, najbolje je odreći se ili smanjiti unos kofeina.

U roku od nekoliko tjedana primijetit ćete rezultate.

Također morate zapamtiti da se okrepljujući učinak pića gubi zbog dodavanja šećera. Stoga je bolje piti nezaslađenu kavu.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version