Zagreba Lajfhaki

Zašto me neodoljivo privlače slatkiši?

Žudnja za određenom hranom je signal tijela o problemu.

Što nam nedostaje ako nas neodoljivo vuku bomboni i slatkiši?

Nedostatak kroma

Stalna želja za jedenjem bombona, slatkiša ili čokolade može biti znak nedostatka kroma u tijelu. Ako rezultati krvnih pretraga potvrde prisutnost nedostatka ovog elementa u tragovima, potrebno je uz pomoć stručnjaka odabrati pripravak koji sadrži krom. Konzumiranje hrane bogate kromom kao što su zeleni grah, brokula, zelje, tuna, zelena salata i grožđe pomoći će vam da održite normalnu razinu kroma.

Nedostatak magnezija

Za mnoge ljude žudnja za slatkišima, posebno čokoladom, signalizira nedostatak magnezija. Nedostatak ovog elementa u tragovima uzrokuje nesanicu, povećanu razdražljivost i visok krvni tlak. Ako se osjećate pod stresom, komadić čokolade može vas smiriti, no najbolje je provjeriti razinu magnezija u krvi i po potrebi ga nadoknaditi. Magnezij se nalazi u mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i tamnom lisnatom povrću.

Što tijelu nedostaje kada poželite slatko, slano, ljuto ili kiselo

Crijevne bakterije

Ponekad želja za slatkim može biti rezultat neravnoteže u crijevima, što znači da korisne bakterije u gastrointestinalnom traktu ne rade kako bi trebale. Međutim, ako pojedete nešto slatko, možete samo pogoršati problem. U ovom slučaju preporuča se uvođenje prirodnih probiotika u prehranu – fermentiranih mliječnih proizvoda.

Poremećaji cirkulacije

Vaše tijelo može patiti od nedostatka glukoze zbog oslabljene opskrbe mozga krvlju. Glavni uzroci ovog problema su nizak krvni tlak (hipotenzija), trauma mozga, sužavanje lumena krvnih žila zbog kolesterolskih plakova. Ako vam slatkiš ili kolač ublažavaju glavobolju, obratite se neurologu.

Predmenstrualni sindrom

Žene često imaju jaku želju za slatkim prije početka mjesečnog ciklusa. Ne smijete sebi uskratiti užitak – možete sigurno pojesti 2-3 komadića čokolade, samo je važno stati na vrijeme. Nedostatak glukoze može se popuniti voćem, mrkvom, medom.

Depresija

Čokolada se često opisuje kao prirodni “antidepresiv” – njezini alkaloidi pomažu povećati razinu serotonina. U ovom slučaju vrijedi se posavjetovati s liječnikom i odabrati terapiju.

Exit mobile version